Στη σημασία επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες προκειμένου να βοηθηθεί η οικονομία και η ανάπτυξη αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών από το 2009 έχουν αποσυρθεί καταθέσεις ύψους 70 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόνο 16 δισ. έχουν φύγει με εμβάσματα στο εξωτερικό, ενώ «πολλά δισεκατομμύρια βρίσκονται στα σπίτια, στα στρώματα ή στα σεντούκια», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη  φοροδιαφυγή, είπε ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός του κράτους δεν μπορεί μόνος του να εισπράξει όλες τις οφειλές, ενώ πρόσθεσε πως θα υπάρξει αποτέλεσμα σταδιακά, αφού όπως εξήγησε, έχουμε να αντιπαλέψουμε μια κατάσταση δεκαετιών. «Είμαστε μια κοινωνία γεμάτη εξαιρέσεις .Σε αυτό πρέπει να βάλουμε τάξη. Πρέπει να συμπράττουν και πολίτες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», επισήμανε.

Σχετικά με τις μειώσεις των μισθών, ο κ. Βενιζέλος, είπε πως αυτές θα βοηθήσουν στον περιορισμό της ανεργίας. Όπως είπε στους νέους μέχρι 24 η ανεργία έχει φτάσει το 50%  και πρέπει κάτι να γίνει για να μπουν τα νέα παιδιά στην αγορά εργασίας. Για τους μισθούς του δημοσίου ανέφερε ότι αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 120%, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην οικονομία, ενώ επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών της χώρας είναι για μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα υπάρξει και μετεκλογικά κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ απάντησε πως αυτό θα κριθεί από το τι θέλουν οι πολίτες. «Ο πολίτης θα μας πει, πως θέλει να κυβερνηθεί η χώρα», είπε ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε θα κριθεί με νέους όρους, τη νέα του ηγεσία και την ειλικρίνεια των των θέσεών του.

Δίκαιο το τέλος ακινήτων

Το τέλος ακινήτων μπορεί να είναι «βαρύ» ωστόσο είναι δίκαιο μέτρο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος  δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη η απόφαση του ΣτΕ που θεωρεί ως αντισυνταγματική τη διακοπή ρεύματος, ωστόσο συμπλήρωσε πως ο ίδιος έχει δώσει πολλές φορές την εντολή να μην κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα σε όσους δεν πλήρωσαν για λόγους ανάγκης, ενώ επανέλαβε ότι οι πολίτες σε ποσοστό 82% συμμορφώθηκαν στην καταβολή του.

Εξάλλου ο ίδιος  τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν τα μέτρα και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να γίνει η χώρα ανταγωνιστική και να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα. Πάντως οι προβλέψεις του για την εξέλιξη της οικονομία ήταν δυσοίωνες αφού εκτίμησε αρνητικό πληθωρισμό, ενώ πρόσθεσε ότι, παρά τα μέτρα, παραμένει, σε περίοδο συνεχούς ύφεσης, μεγάλο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.