Αισθητή επιδείνωση κατέγραψε τον Φεβρουάριο ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), ο οποίος  - σε δείγμα 500 επιχειρήσεων- διαμορφώθηκε στις -48 μονάδες, από -36 ένα μήνα νωρίτερα. Όπως επισημαίνει η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview», που καταρτίζει τον δείκτη, αυτός επανήλθε στις ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις των τελευταίων μηνών του 2011, «ξεκάθαρα επηρεασμένος τις προηγούμενες εβδομάδες από την αβεβαιότητα για την πορεία της χώρας».

Ειδικότερα, επτά στους 10 ερωτηθέντες (66%) χαρακτηρίζουν την κατάσταση της επιχείρησής τους ως «κακή» ενώ στο 19%, έναντι 41% τον Ιανουάριο υποχώρησε το ποσοστό των επιχειρήσεων, που απαντούν πως διάγουν ικανοποιητικό επαγγελματικό βίο. Μόλις το 15% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως η κατάστασή του είναι καλή.

Αναφορικά με το επόμενο εξάμηνο, έξι στους δέκα επιχειρηματίες (57%) θεωρούν ότι η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί, στασιμότητα αναμένει το 30% και βελτίωση μόλις το 13%.

Σημαντική αύξηση καταγράφει και η  πρόθεση απολύσεων, φτάνοντας στο 31%, έναντι 22% τον Ιανουάριο του 2012, ενώ στο 4% παραμένει η πιθανότητα για προσλήψεις. Ωστόσο να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 65% επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Τέλος, σχετικά με τις πωλήσεις των επιχειρήσεων, το 67% εκτιμά ότι ο τζίρος θα συρρικνωθεί ενώ  μόλις το 9% αναμένει  αύξηση.