Η American International Group (AIG) προχωρά σε πώληση μέρους της συμμετοχής της στην AIA Group, με στόχο την άντληση 6 δισ. δολαρίων, καθώς συνεχίζει να αποπληρώνει τα χρήματα που έλαβε από το δημόσιο των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της διάσωσής της το 2008. 

 

Η AIG  θα πουλήσει ένα σημαντικό μέρος της τάξης του 33%, που κατέχει στην AIA, η οποία είναι εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων. 

 

Οι μετοχές θα πουληθούν σε θεσμικούς επενδυτές και τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή χρημάτων στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία. 

 

Οι εταιρείες δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες, αλλά όπως αναφέρουν ανώνυμες πηγές, η AIG θα πουλήσει περίπου 1,7 δισ. μετοχές στην AIA στην τιμή των 27,15 δολαρίων έως 27,5 δολάρια Χονγκ Κονγκ, αντλώντας 46,15 έως 46,75 δολάρια ΧΚ ($5,9-$6 δισ.). Η επίσημη ανακοίνωση της τιμής αναμένεται αύριο, Τρίτη. 

 

Σημειώνεται πως το 2008, η AIG έλαβε από την κυβέρνηση συνολικά 182 δισ. δολάρια, αφού αντιμετώπισε το φάσμα της κατάρρευσης, εξαιτίας των απωλειών από επενδύσεις σε παράγωγα. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για πληρωμή υποχρεώσεων σε μεγάλες τράπεζες. 

 

Η AIG εξακολουθεί να χρωστά στο δημόσιο 50 δισ. δολάρια, ενώ η κυβέρνηση κατέχει ακόμα το 76% της εταιρείας. 

 

Το 2010, η AIG προχώρησε στην απόσχιση της AIA, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη IPO στην ιστορία του Χονγκ Κονγκ και αντλώντας συνολικά 20 δισ. δολάρια, τα οποία χρησιμοποίησε για την μείωση του χρέους.