current views are: 2

5 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση11:39

Νέα πτώση στον κλάδο των τροφίμων

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφει πτώση ο κλάδος των τροφίμων, παρά την αύξηση του όγκου παραγωγής σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων.

Δημοσίευση 11:39’
αρθρο-newpost

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφει πτώση ο κλάδος των τροφίμων, παρά την αύξηση του όγκου παραγωγής σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφει πτώση ο κλάδος των τροφίμων, παρά την αύξηση του όγκου παραγωγής σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το 2011 η συνολική παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα υποχώρησε σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 7,5% κατώτερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005, ενώ σε σχέση με το 2010, η μείωση της παραγωγής επιταχύνθηκε.
H συνολική παραγωγή τροφίμων στη χώρα μας το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2011 ήταν μειωμένη, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2010, κατά 4,3%, έναντι μεταβολής -4,1% έναν χρόνο πριν.

Όπως προκύπτει από επεξεργασία σχετικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, κατά την εξεταζόμενη περίοδο μειώθηκε η παραγωγή, μεταξύ άλλων, επεξεργασμένου ρευστού γάλακτος κατά 5,6%, βουτύρου και άλλων γαλακτοκομικών για επάλειψη κατά 10,75%, κατεψυγμένων λαχανικών κατά 7,1%, παγωτών κατά 16,6%, τοματικών προϊόντων κατά 20,4%, αλεύρων από σιτάρι κατά 4,9%, κουφέτων κατά 3,9%, μερίδων νωπού-διατηρημένου με απλή ψύξη κοτόπουλου κατά 11,5%, γιαουρτιού κατά 3,6%, εξευγενισμένων ελαίων κατά 13,5%, φρυγανιών, ψημένου ψωμιού και παρόμοιων προϊόντων κατά 3,1%, σταφίδων κατά 0,9%, κομποστών φρούτων κατά 1,1%, καβουρντισμένου καφέ κατά 3,3%, μη νωπών προϊόντων αρτοποιίας κατά 9,7%, αλλαντικών κατά 1,8%, λοιπών κρεατοπαρασκευασμάτων κατά 25,5%, γλυκών κουταλιού και μαρμελάδων κατά 23,8%, ξηρών καρπών κατά 9,5% και χυμών φρούτων και λαχανικών κατά 10,3%.

Αντιθέτως, στο ίδιο διάστημα, κατεγράφη αύξηση της παραγωγής μεταξύ άλλων, των τυροκομικών προϊόντων κατά 4%, παρθένου ελαιολάδου κατά 10,1%, ζυμαρικών κατά 7,75%, μαργαρινών και λοιπών βρώσιμων λιπών κατά 77,1%, μπισκότων με γλυκαντικά ή σοκολάτα κατά 3,1%, ζυμών αρτοποίησης κατά 9,6%, ρυζιού κατά 11,3%, φυτικών λιπών και λαδιών κατά 4,8%, αλεύρων δημητριακών εκτός του σιταριού κατά 9,6%, μη τεμαχισμένων νωπών ή διατηρημένων με απλή ψύξη κοτόπουλων κατά 5,2% και ολόκληρων κοτόπουλων κατεψυγμένων κατά 23,7%.
 


σχετικα αρθρα