«Η Ευρώπη πρέπει να εμφανιστεί ενωμένη και ικανή να λύσει τα προβλήματά της» αναφέρει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, σε συνέντευξη που παραχωρεί στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Bild». Σύμφωνα με τον κ. Σμιτ εάν η Ευρώπη δεν ενωθεί δεν θα μπορούμε να παίξουμε κάποιο ρόλο μεταξύ των μελλοντικών μεγάλων δυνάμεων, μεταξύ Ινδίας και Κίνας, της Ινδονησίας και των ακόμη ισχυρών ΗΠΑ. «Εάν αυτό δεν το καταλάβουν αυτοί που είναι σήμερα στην πολιτική εξουσία, δεν βλέπω μοίρα για την ήπειρό μας» τονίζει.

Ερωτώμενος για την Ελλάδα, ο κ. Σμιτ τόνισε ότι «Εγώ δεν θα είχα εντάξει τους Έλληνες στην Ευρωζώνη» και προσθέτει ωστόσο ότι, εάν βρισκόταν σήμερα στην εξουσία της χώρας του, θα προσπαθούσε να εμπιστευθεί τις υποσχέσεις της Αθήνας.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί οι Γερμανοί φορολογούμενοι πρέπει να «πετάξουν» κάποια δισεκατομμύρια υπό μορφή εγγυήσεων για την Ελλάδα, ο κ. Σμιτ δηλώνει ότι με την διάσωση της Ελλάδας, η εμπιστοσύνη του κόσμου στο ευρώ είτε μειώνεται είτε αυξάνεται .