Οι εξαγωγές αποτελούν αναπτυξιακό μονόδρομο για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Δημήτρη Λακασά. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012, με θέμα «Παράγω και Εξάγω: το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Ηπείρου» ο κ. Λακασάς αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στις θετικές εξελίξεις των ελληνικών εξαγωγών τους τελευταίους μήνες καθώς και στη σταθερή πορεία των εξαγωγών της Ηπείρου το 2010, έδωσε έμφαση στο ότι οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούν αναπτυξιακό μονόδρομο για την ελληνική οικονομία στην εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Ωστόσο έχουν ξεκινήσει να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, γεγονός που αποδίδεται στην απουσία ρευστότητας. Όπως τόνισε ο κ. Λακασάς «Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση και οι τραπεζίτες να απαντήσουν στο ερώτημα: Θέλουμε να έχουμε ενδυναμωμένο εξαγωγικό τομέα στην οικονομία μας; Και εφόσον απαντήσουν θετικά, να ακούσουν τις προτάσεις του ΣΕΒΕ που εδώ και τόσο καιρό επίμονα και με σοβαρότητα έχουμε καταθέσει, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η εξωστρέφεια της χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση διοργάνωσε ο ΣΕΒΕ σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΟΑΕΠ και της ICAP Group.