Σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, η κομητεία Jefferson στην Αλαμπάμα εμπίπτει πλήρως στις διατάξεις του κεφαλαίου 9 για προστασία από τους πιστωτές της και μπορεί να προχωρήσει με την υπόθεσή της, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. 

 

Η υπόθεση φτάνει τα 4,23% δισ. δολάρια και είναι η μεγαλύτερη από αμερικανική κομητεία που έχει φτάσει στα δικαστήρια. 

 

Οι πιστωτές υποστήριζαν ότι η πολιτεία δεν μπορεί να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων για προστασία, καθώς το χρέος της δεν είναι επιλέξιμο, επιχειρήματα όμως που το αμερικανικό διακαστήριο απέρριψε. Ο δικαστής Thomas Bennett σε δικαστήριο της Αλαμπάμα αποφάσισε ότι η υπόθεση μπορεί να προχωρήσει. 

 

Οι πιστωτές της, μεταξύ άλλων και η JP Morgan Chase, είχαν υποστηρίξει ότι η πολιτεία δεν μπορεί να ενταχθεί στο κεφάλαιο 9, καθώς δεν είχε εκδώσει ομόλογα, όπως απαιτείται από τον πολιτειακό νόμο. Όπως οι περισσότερες κομητείες της Αλαμπάμα, η κομητεία Jefferson είχε εκδώσει εντάλματα (warrants), μια μορφή χρέους ιδιαίτερα δημοφιλής από τη δεκαετία του 1930. 

 

Στην απόφασή του ο δικαστής υπογράμμισε πως η κομητεία «έχει χρεοκοπήσει, επιθυμεί να δρομολογήσει ένα σχέδιο προσαρμογής των χρεών της και έχει διαπραγματευτεί με καλή πίστη». 

Με πληροφορίες από capital.gr