«Ιδέες για κρατικό έλεγχο, άμεσο ή συγκαλυμμένο, του τραπεζικού συστήματος ισοδυναμούν με πρόταση οπισθοδρόμησης. Η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται ένα άλμα προς το κρατικιστικό παρελθόν, αλλά προς το ανταγωνιστικό μέλλον», δήλωσε ο Νικόλαος Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank
 

Μιλώντας στα εγκαίνια του νέου καταστήματος στην περιοχή της Βούλας, ο κ. Νανόπουλος τόνισε πως εξαιτίας της κρίσης, μέτοχοι των τραπεζών, αλλά και χιλιάδες μικρομέτοχοι υπέστησαν μεγάλη ζημιά «με δραματική απαξίωση της περιουσίας τους, καθώς οι τράπεζες επωμίστηκαν, χωρίς να έχουν υπαιτιότητα, το βαρύ κόστος της απαξίωσης του χρέους του ελληνικού κράτους».

 

Ακόμη, ο διευθύνοντας σύμβουλος της Eurobank υπογράμμισε ότι μετά τη διαδικασία της BlackRock και την προγραμματιζόμενη ανακεφαλαιοποίσή του, το τραπεζικό σύστημα αποκτά σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως ότι απαλάσσεται από τις αρνητικές παρενέργειες της κρίσης, ισχυροποιείται κεφαλαιακά, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις του PSI και ενισχύει τη ρευστότητά του. 

 

Για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, είπε: «Πρέπει να αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα σταθεροποίησης στο οποίο δεσμευτήκαμε, ως μια τελευταία ευκαιρία, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης, μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης ... Πρέπει να τολμήσουμε αμέσως, χωρίς την παραμικρή άλλη καθυστέρηση, τις μεγάλες ανατροπές στο κράτος, τις δομές, τους θεσμούς, αλλά και το οικονομικό μας σύστημα, καθώς και να απαλλαγούμε από τις αποτυχημένες νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος».

 

Τέλος, ο κ. Νανόπουλος αναφέρθηκε στους τραπεζικούς πελάτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες. «Εξετάζουμε κάθε περίπτωση προβλήματος χρέους ξεχωριστά, εφαρμόζοντας ολοκληρωμένα προγράμματα διευκόλυνσης των πελατών μας στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους, ή ακόμα και στην αναδιάρθρωση του χρέους τους, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

 

Από την αρχή της κρίσης έχουμε πραγματοποιήσει κάποιας μορφής ρύθμιση σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σε 25.000 πελάτες, ενώ παράλληλα δεν έχουμε σταματήσει να εξετάζουμε με θετικό πνεύμα δημιουργικές επενδυτικές προτάσεις.

 

Δεν υπάρχει όμως ένα μοντέλο που να κάνει για όλους. Κατά συνέπεια, γενικές ρυθμίσεις δυσκολεύουν μάλλον παρά βοηθούν, όταν κάθε άνθρωπος στην πιεστική συγκυρία της κρίσης έχει τις δικές του ανάγκες, που χρειάζονται ξεχωριστή φροντίδα και εξατομικευμένη αντιμετώπιση».