Λίστα με 554 ονόματα φυσικών προσώπων, οι συνολικές οφειλές των οποίων ανέρχονται στα 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά και 1.105 εταιρειών που χρωστούν στο δημόσιο περίπου 26 δισεκατομμύρια ευρώ, θα ξεσκονίζει από σήμερα και για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια η «task force» των φορολογικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.

Η λεγόμενη «Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης» έλαβε οδηγίες με απόφαση του Παντελή Οικονόμου να ελέγξει κατά προτεραιότητα υποθέσεις οφειλετών που χρωστούν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ. Η επιχειρησιακή μονάδα, θα πρέπει να φέρει αποτελέσματα καθώς με βάση τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο, τα έσοδα του δημοσίου από τα λιμνάζοντα ληξιπρόθεσμα χρέη θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Τι είναι δύο δισεκατομμύρια ευρώ όταν οι περίπου 1,650 οφειλέτες που εμφανίζονται στις λίστες της εφορίας να έχουν χρέη άνω των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ;

Άθλος, αν αναλογιστεί κανείς και τις παραδοχές του ίδιου του υπουργού Οικονομικών στην χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον Ant1. O ίδιος ο Βενιζέλος, παραδέχτηκε ότι οι λίστες που δόθηκαν στη δημοσιότητα –τόσο αυτή με τα φυσικά πρόσωπα όσο και αυτή με τα νομικά πρόσωπα- περιλαμβάνει εταιρείες του δημοσίου, επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους εδώ και χρόνια, φυσικά πρόσωπα που είτε έχουν αποβιώσει είτε είναι υπέργηροι αλλά και οφειλέτες που τους έχουν βουλιάξει στα πρόστιμα και πλέον δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδώσουν φόρους στο δημόσιο.

Θα μαζέψουν χρήματα από τον ΟΣΕ που χρωστάει 1,5 δις. ευρώ; Την πρώην Ολυμπιακή, που ιδιωτικοποιήθηκε, αλλά τα χρέη της παλιάς της διαχείρισης παρέμειναν στο κράτος; Τον λογιστή από τη Θεσσαλονίκη που εμφανίζεται με χρέη ένα δισεκατομμύριο ευρώ; Την Artisti Italiani και την Πειραϊκή Πατραϊκή;   

Το ποιοι είναι αυτοί οι 554 που χρωστούν πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ αλλά και το ποιες είναι οι 1105 εταιρείες, πάντως, τους γνωρίζουμε καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί δημοσιευμένα τα ονόματά τους στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Με βάση αυτούς τους καταλόγους, άλλωστε, θα κινηθεί και η task force, η δουλειά της οποίας θα είναι να ξεκαθαρίσει πλέον ποια ονόματα υπάρχουν απλά για να υπάρχουν και ποια μπορούν πραγματικά να δώσουν κάποια χρήματα στο κράτος.   

Στη μάχη της είσπραξης, η Επιχειρησιακή μονάδα αναμένεται να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που της δίνει ο νόμος, δηλαδή την κατάσχεση ακινήτων, επιταγών, τραπεζικών λογαριασμών αλλά και απαιτήσεων εις χείρας τρίτων.

Η απόφαση του Παντελή Οικονόμου ορίζει ότι «ως ιδιαίτερα σημαντικού ύψους οφειλές, η επιδίωξη της είσπραξης των οποίων υπάγεται και στην αρμοδιότητα της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, καθορίζονται οι συνολικές βασικές οφειλές ανά οφειλέτη άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ»  

Κι ενώ το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι θα ρίχνει το βάρος του στα μεγάλα ψάρια –αναμένεται μάλιστα να κληθούν να συνδράμουν στο έργο της είσπραξης και οι ιδιωτικές εταιρείες κάτι που ήδη έχει προωθήσει η κυβέρνηση- τα περισσότερα έσοδα αναμένεται να προέλθουν από τη… μαρίδα.

Τους εκατοντάδες χιλιάδες μικροοφειλέτες με συνολικές οφειλές έως 10.000 ευρώ οι οποίοι υπό τον φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να πάρουν φορολογική ενημερότητα, θα σπεύσουν στις εφορίες έως το τέλος Μαρτίου για να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως και 24 δόσεις.


IΔΟΥ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Φυσικά πρόσωπα

ΕπιχειρήσειςΑρίστος Οικονομίδης