current views are: 2

6 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση13:41

Το swap της Goldman Sachs: Ένα θρίλερ… με σέξι πινελιές

Σε πολιτικό θρίλερ φαίνεται να εξελίσσεται το θέμα για τα περιβόητα swap της Goldman Sachs.

Δημοσίευση 13:41’
αρθρο-newpost

Σε πολιτικό θρίλερ φαίνεται να εξελίσσεται το θέμα για τα περιβόητα swap της Goldman Sachs.

Σε πολιτικό θρίλερ φαίνεται να εξελίσσεται το θέμα για τα περιβόητα swap της Goldman Sachs. Μετά τις χθεσινές πληροφορίες πως το τοξικό swap της Goldman Sachs που υπογράφηκε το 2001((επί ημερών Σημίτη με διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος τον νυν πρωθυπουργό)  ΔΕΝ περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις του Δημοσίου, που θα «κουρευτούν» και  θα αποπληρωθεί μέχρι ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, σήμερα έρχεται το Bloomberg με δημοσίευμά του να ταράξει …τα νερά.

Στο δημοσίευμα του το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις του πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Σπύρου Παπανικολάου σύμφωνα με τις οποίες το 2001 την ημέρα όπου έκλεισε η συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση χρωστούσε στην τράπεζα περίπου 600 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα 2,8 δισ. ευρώ που είχε δανειστεί. Μέχρι τότε, η τιμή της συναλλαγής -ενός παραγώγου που «συγκάλυπτε» το δάνειο και το οποίο η Goldman Sachs έπεισε την Ελλάδα να μην εξετάσει και με άλλους ανταγωνιστές της- είχε σχεδόν διπλασιαστεί στα 5,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μάλιστα ο κ. Παπανικολάου αλλά και ο προκάτοχός του, Χριστόφορος Σαρδέλης, ο οποίος επέβλεπε την ανταλλαγή ως επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ από το 1999 έως το 2004 δήλωσαν πως η χώρα δεν καταλάβαινε τι αγόραζε και πως δεν ήταν σε θέση να κρίνει τους κινδύνους ή τα κόστη που ενείχε η συμφωνία.
«Η συμφωνία με την Goldman Sachs είναι μια πολύ «σέξι υπόθεση» με δύο αμαρτωλούς», δήλωσε ο κ. Σαρδέλης.

Την ίδια στιγμή το Bloomberg αναφέρει πως κατέθεσε αγωγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποκαλύψει τα έγγραφα σχετικά με το πώς η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα παράγωγα προϊόντα για να κρύψει το χρέος της. Ωστόσο όπως αναφέρει η απόφαση εκκρεμεί και αναφέρεται στην επίσημη θέση της ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία η δημοσίευση τέτοιων πληροφοριών θα μπορούσε να βλάψει τα εμπορικά συμφέροντα των αντισυμβαλλομένων της ΕΚΤ, να βλάψει τις τράπεζες και τις αγορές, και να υπονομεύσει την οικονομική πολιτική σε Ελλάδα και ΕΕ.

Σχετικό θέμα: Τα κορόϊδα του PSI- Δεν στεναχωρούν την Goldman Sachs αλλά κουρεύουν τους «νοικοκυραίους»


σχετικα αρθρα