Την ανάγκη ύπαρξης μίας επείγουσας πρωτοβουλίας ανάπτυξης εκ μέρος των Ευρωπαίων, η οποία θα προστεθεί στη νέα συνθήκη δημοσιονομικής πειθαρχίας, υπογράμμισε σε σημερινές του δηλώσεις ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ ΜπαρνιέΟ επίτροπος αναφερόμενος στις «καλές αποφάσεις» που ελήφθησαν, σύμφωνα με τον ίδιο, από τους ευρωπαίους ηγέτες για κανονιστικές ρυθμίσεις, εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και συλλογική διακυβέρνηση, είπε ότι δεν αρκούν.

«Επείγει να αναληφθεί μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ανάπτυξης. Έχουμε τα στοιχεία, πρέπει να τα συνδυάσουμε και χρειάζεται πολιτική βούληση», πρόσθεσε επικαλούμενος κυρίως τα «ομόλογα έργου», αμοιβαία δάνεια των ευρωπαϊκών χωρών για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις του μέλλοντος τα οποία μπορούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να θεσπιστούν γρήγορα, ίσως μέσα σε διάστημα ενός έτους.

«Η ανάπτυξη δεν γίνεται με διατάγματα, δεν μπορείς να διατάξεις με μια συνθήκη την ανάπτυξη. Το δημοσιονομικό σύμφωνο είναι ένα στοιχείο κλειδί της εμπιστοσύνης, των Ευρωπαίων μεταξύ τους και των άλλων περιφερειών του κόσμου προς την Ευρώπη. Συνεπώς θα συνιστούσα να προσέξουμε πολύ», τόνισε.