Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο δανεισμός προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε κατά 310,7 δισ. ευρώ και ανήλθε στα 1,13 τρισ. ευρώ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Μαρτίου.

 

Ο ισολογισμός της ΕΚΤ εκτινάχθηκε στο ρεκόρ των 3,02 τρισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, ήταν δηλαδή 31% μεγαλύτερος από την οικονομία της Γερμανίας, εξαιτίας τους εκτίναξης του δανεισμού προς τις τράπεζες της ευρωζώνης. 

 

Ο ισολογισμός της ΕΚΤ είναι πλέον κατά το ένα τρίτο μεγαλύτερος από της αμερικανικής Federal Reserve (2,9 τρισ. δολ.) και μεγαλύτερος από το ΑΕΠ των 2,3 τρισ. ευρώ της Γερμανίας, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο

 

Στο αστρονομικό 1,3 τρισ. οι καταθέσεις στην ΕΚΤ 

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι overnight καταθέσεις αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες «πάρκαραν» στον μηχανισμό καταθέσεων της ΕΚΤ 1,354 τρισ. ευρώ από 820,8 δισ. ευρώ μόλις την προηγούμενη ημέρα. 

 

Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια των δύο ενέσεων ρευστότητας από την ΕΚΤ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. 

 

Συνολικά, στις 21 Δεκεμβρίου και στις 29 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ διέθεσε λίγο πάνω από 1 τρισ. ευρώ σε τριετή δάνεια. 

 

Ο θετικός αντίκτυπος για την πραγματική οικονομία, όμως, εκμηδενίζεται καθώς τα κεφάλαια αυτά πρακτικά επιστρέφουν στην ΕΚΤ. Οι overnight καταθέσεις στην ΕΚΤ είναι υψηλότερες από τα φθηνά δάνεια που χορήγησε η ευρωτράπεζα.

 

Με πληροφορίες από capital.gr