Την εκτίμηση ότι η επιχείρηση απομείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, θα εξελιχθεί χωρίς προσκόμματα εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, η ανταλλαγή των ομολόγων αναμένεται να εξελιχθεί χωρίς προβλήματα, διότι η επιχείρηση παραμένει ενδιαφέρουσα για τον ιδιωτικό τομέα» λέει ο Ολι Ρεν.

Σε ερώτηση αν ανησυχεί μήπως ενεργοποιηθούν τα Credit Default Swaps (ασφάλιστρα κινδύνου), εάν η επιχείρηση δεν εξελιχθεί θετικά, απάντησε ότι «δεν είναι το σενάριο που υιοθετούμε. Το αντίθετο».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το σενάριο για τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε ότι «είναι μία υπόθεση που κυκλοφορεί από τις Κασσάνδρες, στις οποίες εγώ δεν ανήκω» και προσθέτει «ας συγκεντρωθούμε περισσότερο στην εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος στήριξης, που προβλέπει μία άνευ προηγουμένου απομείωση χρέους».
Ο Όλι Ρεν εκτιμά, επίσης, ότι «ο κίνδυνος να διαρραγεί η ευρωζώνη βρίσκεται πίσω μας», ωστόσο, όπως λέει, «η ύφεση είναι παρούσα και η ανεργία είναι ανησυχητική».

Καταλήγοντας ο κ. Ρεν αναφέρει ότι «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, κατά το οποίο τα κράτη μέλη οφείλουν να τηρήσουν τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις, να εφαρμόσουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας παράλληλα τον μηχανισμό σταθερότητας στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο».