«Πρωταθλήτρια» στον αριθμό γυναικών που εργάζονται με μερική απασχόληση είναι οι Γερμανίδες. Η Γερμανία, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το γερμανικό ινστιτούτο στατιστικών Destatis,  είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ στις οποίες η μερική απασχόληση των γυναικών είναι περισσότερο ανεπτυγμένη.  Πρόκειται για γυναίκες ηλικίας 20 ως 64 ετών που εργάζονται στη Γερμανία οι οποίες σε ποσοστό 45,6% εργάζονται με μερική απασχόληση, έναντι 54,4% που εργάζονται με πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με την έρευνα αυτή. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τη μερική απασχόληση των γυναικών είναι 30,8%, υπογραμμίζει η Destatis.

Μόνον η Ολλανδία έχει υψηλότερο ποσοστό γυναικών με μερική απασχόληση: 74,7%. Στις ανατολικές χώρες της ΕΕ, η μερική απασχόληση των γυναικών είναι πολύ χαμηλή, όπως στη Βουλγαρία (2,4%) και τη Σλοβακία (5,1%).

Το «γερμανικό φαινόμενο» εξηγείται από το γεγονόςν ότι οι Γερμανίδες συνήθως φυλάσσουν παιδιά ή φροντίζουν ηλικιωμένους της οικογένειάς τους (51,3%). Λίγο λιγότερες από το ένα πέμπτο (18,9%) λένε πως εργάζονται με μερική απασχόληση επειδή δεν βρίσκουν δουλειά με πλήρη.

Η Destatis χρησιμοποίησε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την ευρωπαϊκή Eurostat.