Πόλεμος… ξέσπασε λίγες ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων για τη διάσωση της Ελλάδας. Την ώρα που οι πιστωτές μας εκφράζουν την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα, στην Ελλάδα οι φήμες για «κρυφό» πόλεμο μεταξύ των τραπεζών που θα συμμετάσχουν …οργιάζουν.
Μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και στελέχη των Τραπεζών αποφασίστηκε τελικώς ότι σε κούρεμα θα υπαχθούν όλα τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, όπως και τα δάνεια προς προβληματικές ΔΕΚΟ.

Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα εντάσσονται  και τα  δάνεια που έχουν χορηγήσει τράπεζες σε ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΕΑΣ  συνολικού ύψους  13 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, τα …πνεύματα φούντωσαν όταν μέρος των παραπάνω δανείων αλλά και τεσσάρων σειρών ομολογιών που εκδόθηκαν από το δημόσιο εξαιρέθηκαν από τη Ρήτρα Συλλογικής Δράσης (CAC), αφού θεωρήθηκε ότι η εξαίρεση ευνοούσε συγκεκριμένες τράπεζες που έχουν χορηγήσει σημαντικού ύψους δάνεια προς τις τρεις προαναφερόμενες ΔΕΚΟ.

Τελικά, το ζήτημα φαίνεται να λύθηκε στη χθεσινή σύσκεψη των τραπεζιτών με τον υπουργό Οικονομικών αφού οι διοικήσεις των τραπεζών δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν με το σύνολο των ομολόγων και δανείων προς τις ΔΕΚΟ στο PSI. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες κατέχουν αθροιστικά ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 45 δισ. ευρώ καθώς και το 60% περίπου των ομολογιακών δανείων προς ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΕΑΣ, ύψους 13 δισ. ευρώ.

Τα Ταμεία που θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή

Την ίδια στιγμή, σε «τεντωμένο σχοινί» βρίσκονται και οι σχέσεις του κ. Βενιζέλου με τις διοικήσεις των Ταμείων μετά τις αποφάσεις μέρους των τελευταίων να μην συμμετάσχουν στην ανταλλαγή. Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος καταφέρθηκε εναντίον των ταμείων των δημοσιογράφων και των αστυνομικών. «Τι μήνυμα στέλνουμε στο εξωτερικό; Γιατί το ασφαλιστικό ταμείο της Σουηδίας και της Αυστρίας να συμμετέχει στο PSI και να υπάρχουν αντιρρήσεις από τα Ελληνικά;", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν πετύχει το PSI, η αξία των ομολόγων ούτως ή άλλως θα εκμηδενιστεί.  
Τα Ταμεία που δέχθηκαν μετά από αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων να ενταχθούν στο πρόγραμμα του κουρέματος, είναι το ΙΚΑ και το Επικουρικό Ταμείο του ΙΚΑ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, (ΟΠΑΔ), ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ).

Στον αντίποδα, 5 συνολικά Ταμεία δεν αποδέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων τους 5 συνολικά Ταμεία. Πρόκειται για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), στο οποίο ασφαλίζονται νομικοί, υγειονομικοί κ.λ.π., το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ).
Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζουν ΤΕΑΔΥ και ΟΑΕΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ταμείων οι τίτλοι που κατέχουν υπολογίζονται στα 6,4 δισ. ευρώ περίπου.

Στο PSI και οι SocGen, UniCredit και Generali

Τη συμμετοχή τους στο PSI ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί και οι Societe Generale, η Assicurazioni Generali και η UniCredit. Η UniCredit είχε στα χαρτοφυλάκια της ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ελληνικά ομόλογα αξίας 540 εκατ. ευρώ.

Η Generali, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ιταλίας είχε ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,95 δισ. ευρώ, ενώ η Societe Generale είχε 1,06 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Συμμετέχει και η Munich Re στο PSI

Επιπρόσθετα τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους (PSI) ανακοίνωσε σήμερα και η γερμανική αντασφαλιστική εταιρεία Munich Re.
Η γερμανική αντασφαλιστική κατείχε ομόλογα ελληνικού Δημοσίου ύψους 400 εκατ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Αρνείται η Bild να συμμετάσχει

Την πρόθεσή της να μην συμμετάσχει στο PSI ανακοίνωσε σήμερα η Bild, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία. Όπως δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο «ήρθε η ώρα για τους (μικρούς) ιδιώτες πιστωτές να εγκαταλείψουν τμήμα των απαιτήσεών τους. Το ίδιο και για την Bild. Αλλά εμείς λέμε: όχι».
 Τον Δεκέμβριο του 2011, η Bild είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 4.815 ευρώ. Για τη γερμανική εφημερίδα η επιχείρηση απομείωσης του ελληνικού χρέους συνοψίζεται σε μία απώλεια του 38% της επένδυσής της.