Στην ανάγκη και τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδος για την περίοδο 2015-2020, ύψους περίπου 110 δισ. ευρώ αναφέρεται σε έκθεσή της η Royal Bank of Scotland. Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας το ελληνικό χρέος το 2020 θα εξακολουθεί να κινείται γύρω στο 160% του ΑΕΠ, περίπου, «ποσό που δεν διαφέρει και πολύ από αυτό που καταγράφηκε το προηγούμενο έτος». «Ωστόσο, το 80% αυτού του χρέους θα είναι προς τον επίσημο τομέα, κάτι που θα κάνει τις διαπραγματεύσεις για το επόμενο πακέτο διάσωσης ακόμα πιο “πολιτικά ευαίσθητες” καθώς μπορεί να απαιτηθεί «κούρεμα» του χρέους και από τον επίσημο τομέα», τονίζει.

Σύμφωνα με την τράπεζα, «το 2014, στο τέλος του δεύτερου πακέτου διάσωσης, το χρέος θα είναι υψηλότερο απ’ ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους μετά το PSI, και θα ανέρχεται περίπου στο 180%, σύμφωνα με το βασικό σενάριο».

Την ίδια στιγμή η RBS, αναφέρει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για φέτος ανέρχονται περίπου στα 40 δισ. ευρώ, ενώ η χώρα θα χρειαστεί από 20 έως 28 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2016. Από εκεί και πέρα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από τα 20 δισ. ευρώ και να κινηθούν προς τα 10 δισ. ευρώ στο τέλος της περιόδου, εάν υπολογιστεί ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2,5% του ΑΕΠ το 2015-2020.

Υπό αυτό το σενάριο, το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να ανέλθει σε περίπου 110 δισ. ευρώ για την περίοδο από το 2015 έως το 2020.

Η σύνθεση του χρέους θα αλλάξει γρήγορα, με το 66% περίπου του συνολικού χρέους το 2012 μετά το PSI να σχετίζεται με τον επίσημο τομέα, ποσοστό το οποίο θα αυξηθεί στο 80% το 2020.

Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ιδιωτικοποιήσει οποιοδήποτε από τα ακίνητα που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, τότε το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 171% του ΑΕΠ το 2020.

Τέλος, όσον αφορά στη συμμετοχή στο PSI η RBS εκτιμά ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν ήδη δεσμευτεί να συμμετάσχουν ανέρχονται σε 49 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων. Εάν προστεθούν και άλλα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που επίσης είναι πιθανό να συμμετάσχουν, το επίπεδο συμμετοχής θα είναι κατ’ ελάχιστον 79 δισ. ευρώ. Εάν προστεθούν και άλλοι συμμετέχοντες από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι ανήκουν στην επιτροπή του IIF, η ελάχιστη συμμετοχή θα ανέρχεται στα 120 δισ. ευρώ.
Το ερώτημα είναι εάν η συμφωνία θα είναι τελικά εθελοντική ή εξαναγκαστική. Σύμφωνα με την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης για το PSI, εάν η συμμετοχή ξεπεράσει το 90% (δηλαδή 185 δισ. ευρώ), τότε η συμφωνία θα είναι αυτομάτως εθελοντική. Εάν το επίπεδο συμμετοχής από τα 206 δισ. ευρώ των επιλέξιμων ομολόγων διαμορφωθεί από 75% έως 90%, τότε οι ελληνικές αρχές θα αποφασίσουν με την τρόικα πως θα πρέπει να κινηθούν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο εθελοντικής συμφωνίας.
Επίσης το βασικό σενάριο της RBS προβλέπει ότι τα CACs θα ενεργοποιηθούν διότι η συμμετοχή δεν θα ξεπεράσει σημαντικά το 70%, όχι όμως για τα ομόλογα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: Euro2day