Την έγκριση του Γερμανικού υπουργικού συμβουλίου έλαβε το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο το οποίο υπέγραψαν οι ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη εβδομάδα και το οποίο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τα δύο σώματα του γερμανικού κοινοβουλίου.
Το σύμφωνο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2013, δεσμεύει τις 25 χώρες μέλη της ΕΕ που το συνυπογράφουν σε μια μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και θέτει σε ισχύ μηχανισμούς που θα θέτουν πλαφόν στο χρέος τους.

Σημειώνεται ότι, το νέο αυτό ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από την κάτω βουλή, την Μπούντεσταγκ, και στη συνέχεια από την άνω βουλή, την Μπούντεσρατ, με πλειοψηφία δύο τρίτων και στις δύο περιπτώσεις.

Η κυβέρνηση της Άγκελας Μέρκελ θα πρέπει ως εκ τούτου να μπορεί να προσφύγει στην υποστήριξη τουλάχιστον του κυρίου κόμματος της αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού SPD. Αυτό, όπως και οι Πράσινοι, έχουν θέσει όρους: θέλουν να συμπεριληφθούν στο σύμφωνο περισσότερα μέτρα που θα ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση και εξαρτούν το πράσινο φως στο σύμφωνο από την εισαγωγή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές τουλάχιστον στην ευρωζώνη.