Το ποσό των 300- 500 εκατ. ευρώ το έτος χάνει το δημόσιο από το ταμείο του εξαιτίας του λαθρεμπορίου καυσίμων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου εταιριών πετρελαιοειδών Γιάννη Ψυχογιό. Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Ψυχογιός τόνισε πως «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσό κάτω από το τραπέζι, που κυμαίνεται μεταξύ 300- 500 εκατομμύρια το χρόνο και θα μπορούσε να εξασφαλίσει το κράτος αν καταπολεμούσαμε το λαθρεμπόριο καυσίμων». Ο ίδιος μίλησε για γιγάντωση του λαθρεμπορίου που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά και σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση των πωλήσεων στα καύσιμα, που υπερβαίνει το 25% στη βενζίνη και στο ντίζελ, έχουν οδηγήσει, όπως ανέφερε, στο κλείσιμο πάνω από 2000 πρατήρια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου παραδέχτηκε την έλλειψη συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σχέδιο νόμου για τον έλεγχο στο σύστημα εκροών - εισροών σε όλα τα στάδια διακίνησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης κατήγγειλε ότι από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι το Μάιο του ίδιου χρόνου το λαθρεμπόριο καυσίμων διπλασιάστηκε, και αυτός ο εκτροχιασμός, όπως τον χαρακτήρισε, οφείλεται στην αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Επίσης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων καυσίμων Χαράλαμπος Μαυράκης, υποστήριξε ότι ούτε το 50% των καυσίμων δεν διακινείται από τα πρατήρια ενώ σημείωσε ότι ακόμα και οι εταιρίες που πουλάνε αντλίες επικαλούνται ότι δεν υπάρχει μηχανισμός που να μπορεί να τις ελέγξει αν κλέβουν ή όχι.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση αλλά και για διάφορα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από τη μη αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Πηγή: capital