current views are: 1

8 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση04:48

Καταδικασμένο να… επιτύχει το PSI

Ισχυρές πιέσεις και από τους δανειστές να κλείσει με επιτυχία το πρόγραμμα ανεξάρτητα από την τύχη των CDS. Οι ρήτρες συλλογικής δράσης δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν ακόμη και με μεγάλη συμμετοχή.

Δημοσίευση 04:48’
αρθρο-newpost

Ισχυρές πιέσεις και από τους δανειστές να κλείσει με επιτυχία το πρόγραμμα ανεξάρτητα από την τύχη των CDS. Οι ρήτρες συλλογικής δράσης δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν ακόμη και με μεγάλη συμμετοχή.

Ισχυρές πιέσεις και από τους δανειστές να κλείσει με επιτυχία το πρόγραμμα ανεξάρτητα από την τύχη των CDS. Οι ρήτρες συλλογικής δράσης δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν ακόμη και με μεγάλη συμμετοχή. To PSI Plus είναι καταδικασμένο να πετύχει, σημείωνε χθες το βράδυ έμπειρος τραπεζικός παράγων ο οποίος δεν αποκλείει να υπάρξει σχεδόν καθολική αποδοχή του αιτήματος συμμετοχής στο κούρεμα.

Ο ίδιος εκτιμούσε πως οι δανειστές θέλουν με κάθε τρόπο να κλείσει το θέμα προκειμένου να μην δημιουργηθούν κίνδυνοι μετάστασης σε αγορές ομολόγων άλλων χωρών, μετά μάλιστα τη δραματική επιβάρυνση από χθες το μεσημέρι των πορτογαλικών τίτλων. Στα CDS σημείωνε έχουν ανοιχτεί συνολικά διεθνώς θέσεις που δεν ξεπερνούν τα 4 με 4,2 δις δολάρια. Ακόμη και αν οι θέσεις αυτές θα πρέπει να πληρωθούν στο σύνολό τους, τα χρήματα δεν θεωρούνται πολλά  σε σχέση με το σύνολο των ανοικτών θέσεων σε παράγωγα και σύνθετα προϊόντα.

Οι Γερμανοί έχουν κάθε λόγο να πετύχει το πρόγραμμα καθότι έτσι μηδενίζεται ο κίνδυνος να γράψει υπεραξίες, λόγου χάρη η Deutsche Bank,  ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και για γαλλικές τράπεζες. 

Καλά ενημερωμένη πηγή σημειώνει  πως οι δανειστές έχουν βρει τρόπο να αντιμετωπίσουν νομικά και το ενδεχόμενο να ζητήσουν και άλλες χώρες να έχουν την αντιμετώπιση της Ελλάδας. Για παράδειγμα πως θα αντιμετωπιστεί ανάλογο αίτημα της Λισαβόνας στην περίπτωση που η Πορτογάλοι ζητούσαν PSI για τη δική τους αγορά.  Και  αυτή η λεπτομέρεια φαίνεται πως έχει ρυθμιστεί από τη πλευρά των γερμανών. 

Οι ώρες μετρούν πλέον αντίστροφα, με τη προθεσμία να λήγει στις 10 μ.μ. τραπεζικά στελέχη δεν απέκλειαν ακόμη και αν η συμμετοχή είναι πολύ υψηλή να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης.  Η κυβέρνηση επίσης φέρεται έτοιμη να επιβάλλει μέτρα συμμετοχής σε ταμεία και άλλους κατόχους ομολόγων που αντιδρούν.

Χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε και  τους τελικούς όρους για τρεις σειρές ομολόγων του EFSF που θα χρησιμοποιηθούν ως αντάλλαγμα για το PSI.   Επίσης με τροπολογία αύξησε τις  εγγυήσεις του  ελληνικού Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος κατά 30 δισ. ευρώ για την κάλυψη πιστώσεων σε τράπεζες που εδρεύουν στην Ελλάδα.

Παράλληλα στις 6 μεγάλες τράπεζες που συμφώνησαν για καθολική συμμετοχή και στα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής του IIF προστέθηκαν χθές και δύο Κυπριακές τράπεζες,  η Marfin Popular Bank και η Τράπεζα Κύπρου.


Joffrey Postman 


σχετικα αρθρα