Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του υπουργού Οικονομικών Κύπρου για την δανειοδότηση του εγγυοδοτικού ταμείου από 25 εκατ. ευρώ έως 50 εκατ. ευρώ το οποίο θα δώσει «οξυγόνο» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλούταρχο Σακελλάρη και τον υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία.

Στο πλαίσιο της τελετής για υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Σακελλάρης δήλωσε ότι «το ταμείο εγγυοδοσίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα προικοδοτηθεί αρχικά με ένα ποσό της τάξης των €25 έως €50 εκ. που μέσω κυπριακών τραπεζών θα διατίθεται εν είδει εγγυήσεων για δάνεια που θα λαμβάνουν κυπριακές μικρομεσαίας επιχειρήσεις.

«Οι πόροι του ταμείου θα προέλθουν από δάνεια της ΕΤΕπ και από τον προϋπολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Σακελλάρης.

Παράλληλα εξήγησε ότι το νέο αυτό εργαλείο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό διότι σύμφωνα με μελέτες το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το κόστος δανεισμού και αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα καθώς και η δυσκολία παροχής εγγυήσεων.

Σημείωσε επίσης ότι εάν η επιχείρηση δεν πληρώσει, το δάνειο αυτό αποπληρώνεται από το ταμείο, η οφειλή του επιχειρηματία βέβαια δεν παραγράφεται αλλά η υποχρέωση καταβολής μεταφέρετε στο ταμείο».

Πηγή: Stockwatch