Μία από τις χρόνιες παθογένειες του εγχώριου επιχειρείν, αναδεικνύει η υπόθεση του Αλουμινίου της Ελλάδος (ΑτΕ). Μία σημαντική επένδυση συμπαραγωγής αντί να υλοποιείται, όπως θα συνέβαινε σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, βρίσκεται συχνά-πυκνά στο εδώλιο ενώ μελέτες που έχουν συνταχθεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθυστερούν ξεχασμένα σε υπουργικά συρτάρια.

Ενδεικτική περίπτωση για το πως δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα αποτελεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου. Ενώ σε άλλη αγορά η δημιουργία μίας καινοτόμου μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (που θα συνέβαλε στην επίτευξη του στόχου 20-20-20) θα αποτελούσε σημαντική πρωτοβουλία, στα καθ’ημάς αποτελεί αντικείμενο πολέμου προς τον όμιλο Μυτιληναίου. Πρόσφατα, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ευνοϊκή μεταχείριση και υπονόμευση της ΔΕΗ.

Συνέπεια ήταν η παρέμβαση του Εισαγγελέα, ο οποίος έπειτα από ενδελεχή έρευνα έκρινε, πως όσον αφορά στη μονάδα Συμπαραγωγής (ΔΕΗ- ΑτΕ) δεν υπάρχει αξιόποινη πράξη και ο φάκελος μπήκε στο αρχείο. Σημειωτέον, πως η άδεια αυτοπαραγωγής σε συμπαραγωγό, που δίνει στην Αλουμίνιον την άδεια να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στο Σύστημα, έχει επικυρωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης ενώ είναι σύμφωνη με το εθνικό, κοινοτικό και νομοθετικό πλαίσιο και με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
 
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν, πως η μονάδα της Συμπαραγωγής έχει μπει στο στόχαστρο ενδεχομένως γιατί ενοχλεί ανταγωνιστές. Σε κάθε περίπτωση το σχετικό πρόγραμμα βρίσκεται κολλημένο για περίπου τρία χρόνια στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, με συνέπεια να μην δίνεται η απαιτούμενη άδεια λειτουργίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως για καιρό  η ΑτΕ παράγει ρεύμα που προσφέρει στο σύστημα σε φθηνές τιμές- με ρήτρα δοκιμαστικής λειτουργίας-  καθιστώντας έτσι ασύμφορη την λειτουργία της.

Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στον όμιλο Μυτιληναίου, που για πολλοστή φορά βρίσκεται «κατηγορούμενος», αλλά αφορά ευρύτερα τον κλάδο. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ), εκτός της συγκεκριμένης επένδυσης εκκρεμούν στα αρμόδια γραφεία και άλλα σχέδια για παρόμοιες μονάδες άλλων εταιρειών.      

Χρήζει μάλιστα αναφοράς, πως ενώ αυτά τα... διασκεδαστικά διεκτραγωδούνται στην ελληνική αγορά, στις Βρυξέλλες προχωρά η διαβούλευση για τη νέα Οδηγία της ΕΕ με την οποία θα προβλέπεται αύξηση των μονάδων Συμπαραγωγής από το 11% που ισχύει σήμερα στο διπλάσιο σε ορίζοντα 10ετίας. Αυτά συμβαίνουν στις Βρυξέλλες όπου τα επενδυτικά, επιχειρηματικά σχέδια δεν αποτελούν αντικείμενο επιχειρηματικών, νομικών, γραφειοκρατικών ή άλλων εμπλοκών.