Εν μέσω αισιοδοξίας από τραπεζικά στελέχη ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 80% αλλά και απειλών από τον  υπουργό Ευ. Βενιζέλο για τα ταμεία που είπαν «όχι» κυλούν οι τελευταίες ώρες της περιόδου υποβολής προσφορών για το PSI.
Η προθεσμία λήγει σήμερα το βράδυ στις 10 αλλά οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στις 8 το πρωί της Παρασκευής. Θα ακολουθήσει στις 3μμ τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Ο στόχος της κυβέρνησης για συμμετοχή τουλάχιστο του 75% ώστε να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης φαίνεται ότι επιτυγχάνεται. Πλέον η προσοχή στρέφεται στην ενεργοποίηση των CACs, και την αναταραχή που  μπορεί αυτή να προκαλέσει από  ενδεχόμενες  προσφυγές εναντίον της χώρας.

Την συμμετοχή τους έχουν δηλώσει οι 6 μεγάλες ελληνικές τράπεζες και τα 32 μέλη του IIF  ( Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, Bank of Cyprus, BBVA, BNP Paribas, BPCE, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Landesbank Baden-Wurttemberg, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale και Unicredit).

Έκκρηξη προκάλεσε η άρνηση ασφαλιστικών ταμείων να μετάσχουν   (ΕΤΑΠ ΜΜΕ,  ταμείο των επιστημόνων,  των Σωμάτων Ασφαλείας, το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα και το ΤΕΑΔΥ) στον αρμόδιο υπουργό Ε. Βενιζέλο που άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχουν αντίποινα.  

Η γενική εικόνα πάντως είναι ότι το PSI είναι καταδικασμένο να πετύχει,  όπως σημείωνε χθες το βράδυ έμπειρος τραπεζικός παράγων.  Εκτιμούσε πως οι δανειστές θέλουν με κάθε τρόπο να κλείσει το θέμα προκειμένου να μην δημιουργηθούν κίνδυνοι μετάστασης σε αγορές ομολόγων άλλων χωρών, μετά μάλιστα τη δραματική επιβάρυνση από χθες το μεσημέρι των πορτογαλικών τίτλων. Στα CDS σημείωνε έχουν ανοιχτεί συνολικά διεθνώς θέσεις που δεν ξεπερνούν τα 4 με 4,2 δις δολάρια. Ακόμη και αν οι θέσεις αυτές θα πρέπει να πληρωθούν στο σύνολό τους, τα χρήματα δεν θεωρούνται πολλά  σε σχέση με το σύνολο των ανοικτών θέσεων σε παράγωγα και σύνθετα προϊόντα.

Οι γερμανοί έχουν κάθε λόγο να πετύχει το πρόγραμμα καθότι έτσι μηδενίζεται ο κίνδυνος να γράψει υπεραξίες, λόγου χάρη η Deutsche Bank,  ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και για γαλλικές τράπεζες.
Καλά ενημερωμένη πηγή σημειώνει  πως οι δανειστές έχουν βρει τρόπο να αντιμετωπίσουν νομικά και το ενδεχόμενο να ζητήσουν και άλλες χώρες να έχουν την αντιμετώπιση της Ελλάδας. Για παράδειγμα πως θα αντιμετωπιστεί ανάλογο αίτημα της Λισαβόνας στην περίπτωση που η Πορτογάλοι ζητούσαν PSI για τη δική τους αγορά.  Και  αυτή η λεπτομέρεια φαίνεται πως έχει ρυθμιστεί από τη πλευρά των γερμανών.

Γεωργία Παππά


Σχετικό Θέμα: Καταδικασμένο να… επιτύχει το PSI