Εκτός ελέγχου εκτινάσσεται η ανεργία με το ποσοστό-ρεκόρ του 21% να πλησιάζει επικίνδυνα την «πρωταθλήτρια» Ευρώπης, Ισπανία.
Το χειρότερο είναι, πως ο ρυθμός αύξησης είναι πλέον υπερδιπλάσιος από αυτόν της χώρας της Ιβηρικής, προκαλώντας έντονες ανησυχίες σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο. Και το χείριστο, πως στις ηλικίες 15-24 ετών ξεπερνά το όριο κοινωνικού συναγερμού όπως θεωρείται το 50% και μάλιστα επιβαρυμένη κατά 50% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Στο 51% μετρήθηκε για τον Δεκέμβριο στη συγκεκριμένη ομάδα ηλικίας από 39% το 2010,  ενώ εξίσου επικίνδυνα φθάνει για την ομάδα 25-34 ετών καθώς προσεγγίζει το 30 % (28,7%) από 21,0% τον Δεκέμβριο του 2010.

Αλλά και η σύνθεση (ηλικιακή-γεωγραφική) του χάρτη της ανεργίας είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τον παραμικρό εφησυχασμό απεναντίας φέρεται να έχει σημάνει συναγερμό στου Μαξίμου. Μάλιστα η σύγκριση με την ισπανική οικονομία είναι ζοφερότερη εάν η ανεργία μετρηθεί σε βάθος 5-6 ετών καθώς από το ποσοστό 9,3% (το 2006) ενισχύθηκε το 2009 στο 10,2%, στο 14,8% πέρυσι για να διπλασιασθεί (σχεδόν) μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Με βάση την κλίμακα μέτρησης εάν δεν αλλάξει θεαματικά η κατάσταση μέσα στα επόμενα 1-2 τρίμηνα η Ελλάδα θα ανακηρυχθεί υπερ-πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία. Η προβολή της σχετικής καμπύλης και εφ΄ όσον βαθύνει η ύφεση παραπέμπει σε ακόμη χειρότερα ποσοστά που θα φτάνουν το ιλιγγιώδες 25% (για το σύνολο του πρώτου 9μηνου).

Δεδομένου, ότι οι προβλέψεις τόσο του ΔΝΤ όσο της ΕΚΤ θεωρούν βέβαιο τον περαιτέρω εκτροχιασμό της ύφεσης (με τη χώρα να μετρά πέμπτη συνεχόμενη χρονιά αρνητικής ανάπτυξης) το άμεσο μέλλον φαντάζει κατάμαυρο. Ειδικότερα για τις δύο νεαρότερες ηλικιακές ομάδες να «πνίγονται» με ποσοστά κοντά στο 60% και πάνω από 30% μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Εύλογα το θέμα της ανάσχεσης της πτωτικής τάσης και εν συνεχεία της αναθέρμανσης της αγοράς εργασίας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα όχι μόνο αυτής της κυβέρνησης όσο κυρίως της ΝΔ.

Joffrey Postman