Η καταναλωτική δαπάνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αυξήθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011, για πρώτη φορά σε διάστημα δύο χρόνων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa Europe

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2011 σε ετήσια βάση, σημειώνοντας πτώση, μετά την αύξηση 0,4% που είχε το προηγούμενο τρίμηνο. 

 

Η καταναλωτική δαπάνη στα διάφορα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε διακυμάνσεις, με 13 χώρες να καταγράφουν ετήσιες μειώσεις, ενώ 14 κατέγραψαν αύξηση.

 

Η συγκρατημένη αύξηση σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία: 1,8% και Ισπανία:1,6%) αντισταθμίστηκε από τις μειώσεις που σημειώθηκαν σε άλλες μεγαλύτερες οικονομίες (Ιταλία: 2,8% και Ηνωμένο Βασίλειο 0,4%), ενώ στην Γαλλία δεν παρατηρήθηκαν πολλές αλλαγές στην καταναλωτική δαπάνη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011 (-0,1%). 

 

Μικρή ένδειξη για ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης ήταν εμφανής στην Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, όπου και οι τρεις χώρες κατέγραψαν μείωση της καταναλωτικής τους δαπάνης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011. 

 

Αντιθέτως, οι χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης συνέχισαν να καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση στο ρυθμό καταναλωτικής δαπάνης. Η Εσθονία (9,8%), η Λιθουανία (9,7%), η Λετονία (6,7%) και η Σλοβενία (6,1%) είχαν κάποιες από τις καλύτερες επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου του 2011. 

 

Το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης βασίζεται στην πραγματική δαπάνη και όχι σε εκτιμήσεις, ενώ τα δεδομένα προσαρμόζονται ώστε να αντανακλούν τα στοιχεία καρτών Visa, τις προτιμήσεις των καταναλωτών και τον πληθωρισμό. 

 

Σε αντίθεση με άλλους δείκτες ή έρευνες που βασίζονται σε εκτιμήσεις για συγκεκριμένους τομείς, το Βαρόμετρο αντικατοπτρίζει την πραγματική καταναλωτική δαπάνη στην Ε.Ε. λόγω της αυξανόμενης προτίμησης των καταναλωτών για πληρωμές με κάρτες, δεδομένου ότι στην Ευρώπη €1 στα €7 δαπανάται μέσω καρτών Visa. 

Με πληροφορίες από capital.gr