Υπερβαίνουν το 75% οι ομολογιούχοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο PSI+, όπως δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος στο Dow Jones Newswires, λίγες ώρες πριν την εκπνοή της τελικής προθεσμίας.Νωρίτερα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, από το Ρίο ντε Τζανέιρο είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων. 

Παράλληλα, ανέφερε πως πιθανόν μερικοί πιστωτές να βρίσκονται ακόμα στην διαδικασία αξιολόγησης της προσφοράς αλλά όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η ελληνική κυβέρνηση κυριολεκτεί όταν λέει πως αυτή είναι η τελική προσφορά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταλλαγή των ομολόγων γίνεται σε εθελοντική βάση, καθώς όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε «η συμφωνία διαπραγματεύτηκε πλήρως, σε αντίθεση με άλλες αναδιαρθρώσεις».

Επιπλέον, ο Νταλάρα υπογράμμισε τη σημασία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους καθώς όπως είπε, η συμφωνία αυτή δίνει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να αποφύγει μια ακριβή χρεοκοπία και να προχωρήσει μπροστά.

Νωρίς το πρωί ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιώτες επενδυτές, να αποδεχτούν την προσφορά για την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους που λήγει σήμερα το βράδυ. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι όροι δεν θα είναι καλύτεροι, ενώ οι εναλλακτικές θα είναι πολύ χειρότερες.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για τη συμμετοχή στο PSI λήγει σήμερα το βράδυ στις 10.00, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις -σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών- θα γίνουν στις 8 πμ της Παρασκευής και εν συνεχεία θα συζητηθούν από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών.


Χθες το βράδυ Έλληνας αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση της όλης διαδικασίας, δηλώνοντας ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο PSI θα ξεπεράσει εύκολα το 75%, ήτοι το κατώτατο επίπεδο που έχει θέσει η Αθήνα για να προχωρήσει τη συμφωνία.

Με πληροφορίες από Newswires και capital.gr