Από απόλυτη επιτυχία φαίνεται πως στέφθηκε το PSI. Οι πρώτες εκτιμήσεις, μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών στις 22:00, μπορεί να διίστανται, ωστόσο οι συντηρητικότεροι κάνουν λόγο για ποσοστό της τάξης του 85% και οι πιο αισιόδοξοι για περίπου 95%. Σε κάθε περίπτωση, η αποδοχή συμμετοχής χαρακτηρίζεται απόλυτα ικανοποιητική, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αφορά σε ομόλογα ελληνικού δικαίου ονομαστικής αξίας 177,5 δις. ευρώ.

Το τελικό αποτέλεσμα, που επίσημα θα ανακοινωθεί νωρίς σήμερα το πρωί δικαιώνει τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που είχαν εκφράσει το μεσημέρι της Πέμπτης ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλλάρα, και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Όσον αφορά στο το αυτονόητο ερώτημα που σχετίζεται με την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs), η απόφαση θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε αυτή την περίπτωση, θα αποφασιστεί εάν θα ενεργοποιηθούν τα CACs, που θα υποχρεώσουν όσους κατόχους ομολόγων δεν είχαν αποδεχθεί την πρόταση, να συμμετάσχουν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνη της για το πως θα χειριστεί το εν λόγω θέμα, αλλά το πιθανότερο είναι να υπάρξει συνεργασία με τους εταίρους και δανειστές, κατά πάσα βεβαιότητα, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι εξελίξεις από το PSI ώθησαν υψηλότερα τις αγορές μετοχών, ομολόγων, αλλά και του ευρώ.

Από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, που στο Χ.Α ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,18% στις 768,90 μονάδες, μέχρι αργά το βράδυ που η Wall Street υποδεχόταν θετικά τα νέα, το κλίμα ήταν ανοδικό. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 2,45% στις 6934,5 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 2,54%, στις 3478,36 μονάδες.

Στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones ενισχύθηκε προς τις 12900 μονάδες, ενώ ο NASDAQ αντέδρασε προς τις 2966 μονάδες.

Το ευρώ ενισχύθηκε στα 1,3269 δολάρια, η δε τιμή του χρυσού υπερέβη τα 1700, φτάνοντας στα 1701,16 δολάρια ανά ουγκιά.

Η τιμή πετρελαίου τύπου Brend διαμορφωνόταν στα 129,85 δολάρια το βαρελι.