Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον κ. Λουκά Παπαδήμο, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες στις 29 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο, είχε κάνει μια δήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είχε πει ότι το δεύτερο πρόγραμμα δεν σχετίζεται μόνο με τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και με την ανάπτυξη, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα διασφαλίσει ότι θα γίνει καλύτερη χρήση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ήταν μία δήλωση που έλεγε τη μισή αλήθεια.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μπαρόζο είχε επισημάνει στον κ. Παπαδήμο ότι η συνεργασία με τον τότε υπουργό Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι προβληματική, έως και αδύνατη.

Ταυτοχρόνως του είχε ζητήσει την αντικατάστασή του για να προχωρήσουν τα προγράμματα. Ο κ. Μπαρόζο, μιλούσε για λογαριασμό της Κομισιόν αποκλειστικά. Οι απόψεις του μπορεί σε αδρές γραμμές να ταυτίζονταν με τις απόψεις του Γερμανού αντικαγκελαρίου κ. Φιλίπ Ρέσλερ, αλλά εδράζονταν σε πληροφορίες που προερχόταν από τις υπηρεσίες της Επιτροπής.

Η Κομισιόν θεωρούσε τον κ. Χρυσοχοΐδη αναποτελεσματικό και εν πολλοίς εκτιμούσε ότι αποτελεί τροχοπέδη στα αναπτυξιακά προγράμματα και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Κατά μια έννοια, η παραίτηση του κ. Χρήστου Παπουτσή δύο ημέρες πριν, έδινε διέξοδο στο πρόβλημα του κ. Παπαδήμου.

Η μετακίνηση του κ. Χρυσοχοΐδη θα γινόταν με βελούδινο τρόπο. Η δε τοποθέτηση της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Ανάπτυξης θα έδινε το στίγμα των καλών προθέσεων, μιας και πρόκειται για υπουργό «που μπορεί να συνεννοηθεί με τους Ευρωπαίους».


Joffrey Postman