current views are: 1

9 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση06:05

Στο 95,7% με τα CACs το PSI- Ενεργοποίηση των ρητρών θα ζητήσει ο Βενιζέλος

Στο 85,8% διαμορφώθηκε η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Δημοσίευση 06:05’
αρθρο-newpost

Στο 85,8% διαμορφώθηκε η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Στο 85,8% διαμορφώθηκε η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Στη συνέντευξη Τύπου που τελείωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει στο Eurogroup την ενεργοποίηση των CACs.

Με την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης και συνυπολογισμού αυτών των θέσεων το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώνεται στο 95,7% συνολικά.

Σύμφωνα με το προηγούμενο θέμα του moneypost βάσει των επίσημων στοιχείων σε εθελοντική βάση συμμετέχουν κάτοχοι ομολόγων 152 δισ. ευρώ υπό ελληνικό δίκαιο. Συνολικά συμμετοχή δήλωσαν θεματοφύλακες χαρτοφυλακίων αξίας 172 δισ. ευρώ.

Ο Ευ. Βενιζέλος μπορεί να εκφράζει και δικαιολογημένα σε μεγάλο βαθμό τις ευχαριστίες του προς τους ομολογιούχους που υποστήριξαν το PSI ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά πως τα δύσκολα δεν έχουν περάσει.

Πολλά θα κριθούν μέχρι τις 15.30 ώρα Ελλάδος όταν Eurogroup και ISDA αποφασίσουν εάν θα θεωρηθεί ότι συντελείται πιστωτικό γεγονός. Έμπειροι τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν εδώ και μέρες πως το συνολικό άνοιγμα στην αγορά CDs διεθνώς δεν είναι τέτοιο που θα μπορούσε να θεωρηθεί καθοριστικό ακόμα και στην περίπτωση που κριθεί ένα «πιστωτικό γεγονός». Θα έχει βέβαια σημασία για τις τράπεζες, κυρίως τις ελληνικές, αλλά και έμμεσα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, ιστορικές, δεδομένου ότι το PSI εφαρμόζεται για πρώτη φορά και καταλυτικές για τα όσα ακολουθούν.

Την ίδια στιγμή ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την πρόθεσή του να ζητήσει παράταση μέχρι τις 23 Μαρτίου στο Eurogroup ειδικά για τα ομόλογα που διέπονται από ξένο δίκαιο και για τα εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο δάνεια στις ΔΕΚΟ. «Θέλουμε να δώσουμε και στο μικρό ποσοστό που δεν μετείχε τη δυνατότητα να το κάνει γιατί είναι προς το συμφέρον τους», είπε.
Αναφορικά με την ενεργοποίηση των CDS τόνισε ότι «δεν μας αφορά τι θα γίνει» αφού όπως εξήγησε το ποσό που διακυβεύεται είναι μικρότερο των 5 δισ. ευρώ, «ποσό ελάχιστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα» και τόνισε πως «δεν θα πληρωθούν στο άρτιο όσοι δεν μετείχαν στο PSI».

Joffrey Postman

Σχετικά θέματα:
Στο 85,8% η συμμετοχή στο PSI- Στο 95,7% θα φτάσει μετά τα CACs

Τα διεθνή ΜΜΕ για την έκβαση του PSI

 


σχετικα αρθρα