Σε περίπτωση εκλογής του ο υποψήφιος των γάλλων Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ δεν πρόκειται να αρκεσθεί «σε μία διακοσμητική δήλωση για την ανάπτυξη» ώστε να αποδεχθεί το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο αλλά προτίθεται να διαπραγματευθεί με το Βερολίνο πρωτοβουλίες χρηματοδοτούμενες από ευρωομόλογα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ζαν-Μαρκ Ερό. Ο κ. Ερό, ο οποίος είναι επίσης ειδικός σύμβουλος του Φρανσουά Ολάντ, ανέφερε είπε σε δημοσιογράφους της γερμανικής υπηρεσίας του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι «δεν θα αρκεσθούμε σε μία διακοσμητική δήλωση, συνοδευτική του δημοσιονομικού συμφώνου. Πρέπει να μιλήσουμε για μία ευρωπαϊκή στρατηγική ανάπτυξης», κάνοντας λόγο για πρωτοβουλίες στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ευρωομόλογα.

«Μόλις εκλεγεί, ο κ. Ολάντ θα πάει να δει την κυρία Μέρκελ. Η ιδέα είναι να κάνει καθένας ένα βήμα προς τον άλλον» είπε ο Ζαν-Μαρκ Ερό, προσθέτοντας ότι «η επικύρωση δεν αποτελεί τυπική διαδικασία, το (νέο) γαλλικό κοινοβούλιο οφείλει να εκφρασθεί».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι ο Φρανσουά Ολάντ δεν είναι απομονωμένος στην Ευρώπη ως προς το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης. «Στόχος είναι η διαμόρφωση μίας ευρωπαϊκής επενδυτικής στρατηγικής χωρίς ωστόσο την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης κάθε κράτους μέλους. Η ΕΕ δεν έχει χρέος» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Φρανσουά Ολάντ θα προτείνει στην Άνγκελα Μέρκελ την επικαιροποίηση της γαλλο-γερμανικής συνθήκης φιλίας με την ευκαιρία της 50ής επετείου από την υπογραφή της , τον Ιανουάριο 2013, για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της έρευνας.

Υπεθνυμίζεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι κάθετα αντίθετη απέναντι στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, όπως και σε αυτό της αναθεώρησης του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο ψήφισαν 25 από τα 27 κράτη-μέλη, υπό τις ευλογίες του Βερολίνου.