Σε λίγες μέρες επίκειται η έκτακτη αξιολόγηση από τον οίκο FTSE αναφορικά με την παραμονή ή μη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, αναφέρει το ΣΜΕΧΑ σε σχετική ανακοίνωση.

  

Παραμένει άλυτο το θέμα του φόρου κεφαλαιακών κερδών για τους ξένους επενδυτές και προκειμένου να αποφύγει το Χρηματιστήριο Αθηνών την υποβάθμισή του σε αναδυόμενη αγορά, πρέπει να υπάρξει απαλλαγή των ξένων επενδυτών από αυτόν τον φόρο. 

 

Ήδη η διοίκηση του ΧΑ με επιστολή της (την οποία επισυνάπτουμε) ζητά από τον Γενικό Διευθυντή Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρη Σταματόπουλο, να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση για το τι θα ισχύει από 1η Απριλίου 2012. 

 

Ζητάει να απαλλάσσονται οι αλλοδαποί από τον συγκεκριμένο φόρο. Σημειώνεται πως τα περισσότερα φυσικά πρόσωπα του εξωτερικού «κρύβονται» πίσω από κοινούς λογαριασμούς (omnibus accounts) και επενδυτικά σχήματα που καθιστούν τη φορολόγησή τους αδύνατη. 

 

Ο ΣΜΕΧΑ από την πρώτη στιγμή σημείωσε πως ο φόρος υπεραξίας έχει σημαντικές δυσκολίες εφαρμογής, δημιουργεί μεγάλο γραφειοκρατικό και διοικητικό κόστος και είναι αντιαναπτυξιακός και άδικος. 

 

Αυτή ήταν η θέση μας από την αρχή και έχει επιβεβαιωθεί, αφού το κράτος αδυνατεί να τον εφαρμόσει και συνεχώς μεταθέτει την ημερομηνία έναρξης επιβολής του φόρου αυτού. Ο ΣΜΕΧΑ ζητάει να μην πληρώσουν αυτόν τον φόρο ούτε οι εγχώριοι επενδυτές. Θα αποτελέσει λόγο φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό και μείωση θέσεων εργασίας. Εφόσον είναι αδύνατη η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας ενιαία για όλους τότε θα πρέπει και η απαλλαγή από αυτόν να ισχύσει για όλους.

Με πληροφορίες από euro2day.gr