Υποβάθμισε την Ελλάδα σε restricted default

Υποβάθμισε την Ελλάδα σε restricted default
Σε restricted default (επιλεκτική χρεοκοπία) από «C» υποβάθμισε η Fitch Ratings την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας μετά την επιβεβαίωση από Ελλάδα και Ευρώπη ότι θα προχωρήσει η ανταλλαγή ομολόγων.

Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του οίκου ότι η ανταλλαγή ομολόγων αποτελεί χρεοκοπία, ακόμη και με βάση τα κριτήρια για «ανταλλαγή υπό πίεση». Όπως αναφέρει, η ζημιά για τους ομολογιούχους σε σχέση με τους αρχικούς όρους των τίτλων ανέρχεται στο 74%.

Παράλληλα, υποβαθμίζει τα ελληνικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί με βάση το ελληνικό δίκαιο σε D από C, διευκρινίζοντας ότι θα παραμείνουν σε αυτή την κατηγορία όσο θα διαρκέσει η αξιολόγηση RD για την Ελλάδα. Διατηρεί ωστόσο τους τίτλους με βάση ξένο δίκαιο σε αξιολόγηση C έως την ανταλλαγή τους στις 11 Απριλίου, οπότε και θα αξιολογηθούν με D.

Όπως αναφέρει η Fitch, η ημερομηνία διακανονισμού των ομολόγων με βάση το ελληνικό δίκαιο είναι η 12η Μαρτίου, οπότε και αναμένεται η έκδοση των νέων ελληνικών ομολόγων. Αμέσως μετά, ο οίκος θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας από Restricted Default σε αξιολόγηση που θα συνάδει με την εκτίμηση του οίκου για το πιστωτικό προφίλ της χώρας μετά το PSI.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο