Θυμάστε τον Διομήδη Σπινέλλη

Τον πρώην γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων; Είναι αυτός που κατήγγειλε ότι δεν εισπράχτηκαν πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους εμπόρους πετρελαίου θέρμανσης προκαλώντας έτσι την παρέμβαση του εισαγγελέα αλλά και την απομάκρυνση του Γιάννη Καπελέρη από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών. 


Επίσης, είναι αυτός που σε μια ημερίδα κατήγγειλε δημοσίως το περίφημο σύστημα «40-40-20» (σ.σ. σήμαινε ότι σε κάθε φορολογικό έλεγχο, το 40% των χρημάτων πήγαινε στην τσέπη του εφοριακού, το 40% στην τσέπη του επιχειρηματία και μόλις το 20% στο ταμείο του κράτους). 


Αυτή η τελευταία δήλωση, θα φέρει τον Διομήδη Σπινέλλη στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Οι εφοριακοί, προσβεβλημένοι από αυτή την αναφορά, κατέθεσαν μήνυση εις βάρος του πρώην γενικού γραμματέα της ΓΓΠΣ. 


Και τι έκανε αυτός; Καλεί τους φορολογουμένους –μέσω twitter παρακαλώ- να τον βοηθήσουν. Άνοιξε μάλιστα –καθηγητής πληροφορικής γαρ- ειδική ιστοσελίδα στο Internet μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν παραβατικές συμπεριφορές εφοριακών. 


Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να επισκεφτεί την διεύθυνση spinellis.gr/istoria και να συμπληρώσει τη σχετική φόρμα. 


Ναι υπάρχει έτοιμη φόρμα. Μπορείτε να γράψετε (αν θέλετε) στοιχεία επικοινωνίας, την εφορία όπου συνέβη το περιστατικό με τον εφοριακό, να περιγράψετε το περιστατικό και να δηλώσετε πως το πληροφορηθήκατε (αν ήσασταν μπροστά, αν το ακούσατε από κάποιο γνωστό σας κλπ). 


Με το που κυκλοφόρησε η πληροφορία για το άνοιγμα της σελίδας καταγγελιών, πήρε φωτιά το twitter. Δεκάδες πολίτες έσπευσαν να καταθέσουν το δικό τους σχόλιο. Άλλοι για να υπερθεματίσουν («καλά το κράτος δεν θα μπορούσε να φτιάξει έναν τόσο απλό μηχανισμό;»), άλλοι για να κατακρίνουν («οι ιστορίες είναι για τα καφενεία, ένας γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών πληρώνεται για να επιτελεί έργο»).


Και άλλοι για να προτείνουν: «να ανοίξουμε ιστοσελίδα όπως αυτή στο εξωτερικό: www.ipaidabribe.com» (σ.σ στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ο πολίτης μπορεί να καταγγείλει την υπηρεσία που του ζήτησαν φακελάκι ακόμη και με SMS). H μήνυση των εφοριακών, κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην εισαγγελία Αθηνών από τον πρόεδρο της Π.Ο.Ε-Δ.Ο.Υ Χαράλαμπο Νικολακόπουλο. Υπεβλήθη τόσο κατά του Διομήδη Σπινέλλη όσο και κατά του Νικόλαου Λέκκα, διευθυντή σχεδιασμού και ελέγχων του ΣΔΟΕ ο οποίος επίσης είχε μιλήσει στο συνέδριο με θέμα την «φοροδιαφυγή και την κοινωνική δικαιοσύνη». 


«Η περίοδος της σιωπής και της αποδοχής επιθέσεων, για την Ομοσπονδία μας, έχει περάσει οριστικά. Θα αντιδρούμε πλέον με κάθε πρόσφορο τρόπο, για να υπερασπιστούμε την τιμή και την υπόληψη των σκληρά εργαζόμενων εφοριακών. Ας καταλάβουν το μήνυμα, όσοι (για πολλά χρόνια) μετέθεσαν στους εφοριακούς, τις βαρύτατες πολιτικές και υπηρεσιακές τους ευθύνες» δηλώνουν από την πλευρά τους οι εφοριακοί μέσω της γραπτής ανακοίνωσής τους. 


Η συνέχεια, στο twitter, στο internet και στην αίθουσα του δικαστηρίου…


Αρίστος Οικονομίδης