Το δίλημμα «ευρώ ή νόμισμα άλλης χώρας» έθεσε η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ της πλειοψηφίας των Ισλανδών σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στην ΕΕ.
Μετά από πρόταση ισλανδών επιχειρηματιών υπέρ της υιοθέτησης από το Ρέικιαβικ του ισχυρού και αρκετά σταθερού δολαρίου του Καναδά, η Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ ξεκαθάρισε ότι η χώρα είτε θα υιοθετήσει το ευρώ, μετά την ένταξή της στην ΕΕ, είτε θα εγκαταλείψει την κορόνα και θα υιοθετήσει το εθνικό νόμισμα μιας άλλης χώρας.

«Η επιλογή είναι μεταξύ της εκχώρησης της κυριαρχίας της Ισλανδίας σε θέματα νομισματικής πολιτικής – με την υιοθέτηση του εθνικού νομίσματος άλλης χώρας – και της ένταξης στην ΕΕ» τόνισε.

Στο πλαίσιο της ΕΕ η Ισλανδία «θα μπορεί να συνεργαστεί με τις χώρες της ΕΕ ως κυρίαρχο κράτος, που έχει λόγο στη λήψη αποφάσεων και στην προώθηση πολιτικών σε όλα τα πεδία συνεργασίας» σημείωσε η πρωθυπουργός της χώρας.

Η Ισλανδία άρχισε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2010. Επί συνόλου 35 κεφαλαίων που απαιτούνται για την ένταξή της, η Ισλανδία έχει ανοίξει τα 11 και έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τα οκτώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας τον προηγούμενο μήνα, μόλις το 26,3% των Ισλανδών υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ, ενώ το 56,2% διαφωνεί.

Με πληροφορίες από tovima.gr/ Reuters