Ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Κίνας, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση.
Το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε στα 31,48 δισ. δολάρια και αποτελεί το μεγαλύτερο μηνιαίο έλλειμμα στην Κίνα από το 2000, όταν η κινεζική οικονομία ήταν πολύ μικρότερη. Τον Ιανουάριο, η Κίνα είχε καταγράψει εμπορικό πλεόνασμα 28,3 δισ. δολ. σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι εξελίξεις αυτές αποδίδονται κατά κύριο λόγο στην κρίση χρέους της ευρωζώνης που αποδυναμώνει και τη ζήτηση για τις κινεζικές εξαγωγές. Η εικόνα της κινεζικής επιβράδυνσης αποτυπώθηκε και στα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Ακόμη και ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Wen Jiabao αναθεώρησε πτωτικά τον στόχο ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας σε 7,5% (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 8%) που είναι και ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2005.

Πολλοί αναλυτές πλέον εκτιμούν ότι η Κίνα θα προχωρήσει σε νέες κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής τους επόμενους μήνες, όχι όμως με την επιθετικότητα και την αποφασιστικότητα που είχαν επιδείξει οι κινεζικές αρχές εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης το 2009.

Πηγή: Euro2day