Το ερώτημα «Ποια είναι η εναλλακτική, στη λιτότητα στην Ελλάδα;» είναι ο σημερινός τίτλος της γαλλόφωνης εφημερίδας «L΄ ECHO», όπου φιλοξενείται συνέντευξη του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Ο κ. Ρομπάι τοποθετήθηκε σχετικά με το ζήτημα των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, οι οποίοι πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας, διευκρίνιζοντας ότι: 

«Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, περάσαμε και στο Βέλγιο μια δύσκολη περίοδο. Το 1981, είχαμε 15% έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Επί τέσσερα έτη, μειώσαμε την αγοραστική δύναμη κατά 10- 15%. Και είχαμε αποτελέσματα. Το ίδιο θα ισχύσει και για την Ελλάδα. Η μόνη διαφορά είναι πως αυτό θα συμβεί λιγότερο γρήγορα από όσο είχαν ελπίσει κάποιοι».

Ωστόσο, ο κ. Ρομπάι σχολίασε τα περί ευθύνης της Ε.Ε. για το ελληνικό πρόβλημα τονίζοντας ότι: «Φυσικά, θα μπορούσαμε να είχαμε αντιδράσει ταχύτερα, αν οι προκάτοχοί μας -οι οποίοι φωνάζουν από το παρασκήνιο- μας είχαν δώσει τα εργαλεία την τελευταία δεκαετία. Η Επιτροπή διαθέτει σήμερα αρμοδιότητες, που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν από τρία χρόνια. Μπορεί να υποχρεώσει τις χώρες να βάλουν σε τάξη στα δημοσιονομικά τους. Παρεμβαίνει στην καρδιά των οικονομικών αποφάσεων των κρατών- μελών, σε τόσο μεγάλο βαθμό που ορισμένοι αισθάνονται άβολα. Δεν συνειδητοποιούν πως αυτό έχουν αποφασίσει».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ε.Ε. αναφέρθηκε στο αν θα έπρεπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο, εκφράζοντας την άποψη ότι: «Αυτό δεν θα άλλαζε τίποτα. Πρόκειται για ψευδαίσθηση, αν πιστεύετε πως μπορεί να λυθεί ένα κοινωνικό πρόβλημα από έναν και μόνο άνθρωπο. Και κάτι άλλο: πιστεύετε πως ένας Βέλγος ή ένας Μαλτέζος θα είχε την ευκαιρία να εκπληρώσει τον ρόλο αυτό αν είχε εκλεγεί; Θα το έκανε κάποια άλλη προσωπικότητα, προερχόμενη από μια μεγάλη χώρα, κάτι που δεν είναι επίσης δημοκρατικό…».