Η πιάτσα γνωρίζει αυτή τη στιγμή ότι οι περισσότερες κλαδικές συμβάσεις έχουν λήξει. Με την εγκύκλιο που εκδόθηκε σήμερα από το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι στις 14 Μαΐου, τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου που έφερε τα πάνω κάτω στις εργασιακές σχέσεις, πολλά επιδόματα –μεταξύ των οποίων και αυτό του γάμου- θα χαθούν. Από την εγκύκλιο, προκύπτει επίσης, ότι οι κλαδικές συμβάσεις που έχουν λήξει εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες δεν παράγουν πλέον κανένα νομικό αποτέλεσμα για τον εργαζόμενο. Τι σημαίνει αυτό;
Ότι όποιος προσληφθεί σε κλάδο του οποίου σύμβαση έχει λήξει εδώ και ένα εξάμηνο, είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί τους όρους που θα του επιβάλλει ο εργοδότης του μέσω μιας ατομικής σύμβασης. Κι εκεί, κατώφλι δεν υπάρχει άλλο πέραν του κατώτατου μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.


Ποιο είναι αυτό;

Το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη πέφτει στα 26,18 ευρώ ή στα 28,8 ευρώ αν είναι παντρεμένος. Αν έχει και 18 χρόνια εργασίας στην πλάτη του, μπορεί να πάρει 34 ευρώ μεροκάματο.
Ο βασικός μισθός του πρωτοδιόριστου, περιορίζεται στα 586 ευρώ για τον άγαμο και στα 644 ευρώ  για τον παντρεμένο. Και με εννέα χρόνια προϋπηρεσίας, κανείς δεν φτάνει πάνω από τα 820,5 ευρώ. Αν ο εργαζόμενος δεν έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του, το μεροκάματο μειώνεται ακόμη περισσότερο στα 22,83 ευρώ για τον άγαμο και στα 25,11 ευρώ για τον έγγαμο. Αν ο 25άρης πιάσει δουλειά ως υπάλληλος, θα παίρνει 510,95 ενώ αν έχει ήδη παντρευτεί, 562,05 ευρώ.

Αρίστος Οικονομίδης