Περισσότεροι από 320.000 Έλληνες, εργάζονται σήμερα υπό συνθήκες μερικής απασχόλησης. Είναι προφανές το τι σημαίνει αυτό για τις απολαβές τους: 300 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. Τώρα, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι στην περίπτωση που θα χάσουν αυτή τη θέση εργασίας, αντί για επίδομα ανεργίας, θα εισπράξουν… ψίχουλα. Δείτε το περιεχόμενο της κοινής υπουργικής απόφασης που υπέγραψαν δύο Έλληνες υπουργοί υπό την πίεση της τρόικας και του Eurogroup και θα καταλάβετε το γιατί.
 

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, υπέγραψαν απόφαση η οποία εκτός του ότι μειώνει το επίδομα ανεργίας για τους πλήρως απασχολούμενους στα 360 ευρώ, γκρεμίζει το επίδομα και για τους μερικώς απασχολούμενους.
 

Η απόφαση προβλέπει ότι:
 

1. Στους ανέργους, οι οποίοι δεν είχαν πλήρη απασχόληση και των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές ήταν ίσες ή μικρότερες από το εξαπλάσιο του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, καταβάλλεται το 50% του βασικού επιδόματος ανεργίας. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος αμείβεται με μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από 157 ευρώ, θα παίρνει επίδομα ανεργίας 180 ευρώ (ή 198 ευρώ αν έχει ένα παιδί, ή 216 ευρώ αν έχει δύο παιδιά).
 

2. Στους ανέργους, οι οποίοι δεν είχαν πλήρη απασχόληση και των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές ήταν μεγαλύτερες από το εξαπλάσιο και μικρότερες ή ίσες με το δωδεκαπλάσιο του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, καταβάλλεται το 75% του βασικού επιδόματος ανεργίας. Δηλαδή, αν κάποιος εργαζόταν με μηνιαίες αποδοχές μικρότερες των 314 ευρώ, θα παίρνει επίδομα ανεργίας 270 ευρώ (ή 297 ευρώ αν έχει ένα παιδί ή 324 ευρώ αν έχει δύο παιδιά). 
 

3. Στους ανέργους, οι οποίοι δεν είχαν πλήρη απασχόληση και των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές ήταν μεγαλύτερες από το δωδεκαπλάσιο του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, καταβάλλεται το 100% του βασικού επιδόματος ανεργίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει κάποιος να έχει αποδοχές άνω των 314 ευρώ τον μήνα για να εισπράττει επίδομα ανεργίας 360 ευρώ ή 396 ευρώ αν έχει ένα παιδί ή 432 ευρώ αν έχει δύο παιδιά.


Αριστός Οικονομίδης