Πολιτική συμφωνία για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων του νέου δανείου και υπογραφή τους την Τετάρτη από τα αρμόδια όργανα του Eurogroup αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Καθορίστηκε η καταβολή των δόσεων και αναμένεται το «ΟΚ» από το ΔΝΤ για τα 28 δις ευρώ που θα διαθέσει, την Πέμπτη.

 

Ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση της τεχνικής βοήθειας που είναι αναγκαία για την υλοποίηση του προγράμματος. Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Πόλ Γιουνκέρ εκτίμησε ότι μετά την ολοκλήρωση του PSI και το νέο πρόγραμμα, το χρέος μπορεί να περιοριστεί στο 117% του ΑΕΠ το 2020, πιο κάτω από το όριο βιωσιμότητας του 120%.


Στις Βρυξέλλες συζητήθηκε η νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας αλλά και η έκθεση προόδου της τρόικας που δείχνει σύμφωνα με πληροφορίες ότι όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την υπογραφή του δανείου έγιναν αλλά τώρα η τρόικα ζητά να μην χαθεί ξανά χρόνος, να μην επιβραδυνθεί ξανά η προσπάθεια.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το Eurogroup δήλωσε ότι εγκρίθηκε η καταβολή της πρώτης δόσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα έχει ύψος  25 δις ευρώ επί συνόλου 48 δις ευρώ που θα οδεύσουν από το δάνειο των 120 δις ευρώ για τον σκοπό αυτό.

 

Η απόφαση ολοκληρώνει ένα πολύμηνο θρίλερ για την υπογραφή του νέου δανείου. Στην συνεδρίαση της Δευτέρας, το επίκεντρο δεν ήταν μόνο η Ελλάδα, αλλά η Ισπανία η οποία κλήθηκε να λάβει και άλλα μέτρα για να περιορίσει το έλλειμμα.

 

Οι εκπρόσωποι των κοινοτικών οργάνων  ερωτήθηκαν και για τις εκλογές. Εκτίμησαν ότι δεν θα επηρεάσουν την υλοποίηση του προγράμματος. Σύστησαν όμως και πολιτική ενότητα για να καταστεί αυτό εφικτό.

 

Και τώρα τι γίνεται με τον Βενιζέλο;


Άλλωστε η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στις Βρυξέλλες στο κρίσιμο Eurogroup από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την ώρα που στην Αθήνα οι φήμες για το χρόνο της παραίτησής του από το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών να δίνουν και να παίρνουν. Οι φήμες θέλουν έως επικρατέστερο σενάριο ο υπουργός Οικονομικών να μην αντικατασταθεί, αλλά να αναλάβει και αυτή την ευθύνη ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.


Άλλωστε και το έτερο σενάριο που από καιρό ακούγεται, αυτό της ανάληψης των καθηκόντων από τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Γκίκα Χαρδούβελη δεν απέχει πολύ. Ήδη ο καθηγητής παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα στο υπουργείο έχοντας το ρόλο του «ματιού» του Μαξίμου.

 


 Ωστόσο, υπάρχει ένας άγνωστος «Χ» που θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Πότε θα παραιτηθεί (και αν θα το κάνει) ο νυν υπουργός Οικονομικών (Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ) Ευ. Βενιζέλος. Κάποιοι λένε με νόημα ότι όταν θα συμβεί, οι εκλογές θα έχουν «κλειδώσει»…
 

Γιάννα ΠαππάΣχετικό Θέμα:


«Προσγείωση» στη σκληρή αλήθεια μετά τους πανηγυρισμούς για το PSI...