Ο πανηγυρικός χαρακτήρας της πολιτικής απόφασης για την νέα δανειακή σύμβασης, λαβώθηκε τελικά από μερικές... λεπτομέρειες. Στις οποίες ως γνωστόν κρύβεται και ο διάβολος.

Η πρώτη είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν αποζημιώσεις σε φυσικά πρόσωπα κατόχους ομολόγων. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γιούνκερ, πρόεδρος του πανίσχυρου οργάνου των υπουργών Οικονομικών μετά το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης που ενέκρινε το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε ενημέρωση που έκανε στην συνέχεια ανέφερε ότι  υπάρχουν πράγματα που πρέπει να συζητηθούν στην Αθήνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα δεν έχει λήξει…

Προέκυψαν όμως και δύο άλλα ζητήματα που περιπλέκουν το ζήτημα του χρόνου διενέργειας των εκλογών:

Το πρώτο  είναι ότι  σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γιούνκερ οι δόσεις ανά τρίμηνο που είχε συνηθίσει η Ελλάδα τελείωσαν.  Έκανε λόγο για δόση περίπου 5 δις ευρώ τον Μάρτιο, 3 δις ευρώ τον  Απρίλιο και 5 δις ευρώ τον Μάιο. Προφανώς οι δόσεις θα συνοδεύονται από συνεχή αξιολόγηση των επιδόσεων της χώρας και της κυβέρνησης η οποία δεν πρέπει να κάνει ξανά "κοιλιά"..

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν επίσης ότι πρέπει τον Απρίλιο η Βουλή να ψηφίσει την δημιουργία του ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα κατατίθενται τα λεφτά της τρόικας αλλά και του ελληνικού δημοσίου για να διασφαλίζεται η αποπληρωμή των δανείων. Ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς ποια Βουλή θα  το ψηφίσει και είπε αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στην Αθήνα.

 

Γεωργία Παππά