Είμαι νέος ηλικίας κάτω των 25 ετών. Άνεργος. Δεν είμαι μόνος μου και σήμερα, ακούγοντας ότι τον Δεκέμβριο, η ανεργία των νέων της ηλικίας μου εκτοξεύτηκε ακόμη πιο ψηλά, στο 51%, το συνειδητοποίησα. Το αντιλαμβάνεστε; 51%. 


Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που ανοίγει μια θέση εργασίας, την χτυπάνε λυσσασμένα μερικές 10άδες χιλιάδες συνομήλικοί μου. Ευτυχώς που η κυβέρνηση και η τρόικα νοιάζονται για μένα. Νομίζουν ότι τώρα που θα με υποχρεώσουν να εργαστώ με 510,94 ευρώ μεικτά ή 426,6 ευρώ καθαρά, ο μελλοντικός μου εργοδότης θα συγκινηθεί από την προσφορά και θα προσλάβει δύο σαν και εμένα. Τόσο καλά γνωρίζουν την ελληνική αγορά εργασίας…


 Στο υπουργείο Εργασίας, ετοιμάζουν την εγκύκλιο που θα ανοίξει και τυπικά τον δρόμο στους εργοδότες να προσλαμβάνουν νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών. Το κείμενο παρέχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων στους εργοδότες. Ενώ με το προηγούμενο καθεστώς, ο εργοδότης που θα προσλάμβανε νέο έναντι πινακίου φακής, αναλάμβανε κάποιες υποχρεώσεις (να μην προχωρήσει σε απολύσεις προκειμένου να μην αντικαθιστά μεγαλύτερους σε ηλικίας με νεώτερους και φθηνότερους κλπ) τώρα δεν έχει κανέναν απολύτως φραγμό. 


Ούτε καν το επάγγελμα (και η κλαδική σύμβαση που κρύβεται πίσω από αυτό) δεν παίζει πλέον ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι ο πρώτος μισθός για νέο ηλικίας κάτω των 25 ετών που εργάζεται ως ξενοδοχοϋπάλληλος θα είναι, 510,94 ευρώ και όχι 967,01 ευρώ που προβλέπει η κλαδική σύμβαση Αν ο νέος πιάσει δουλειά ως εμποροϋπάλληλος, θα είναι επίσης στα 510,94 ευρώ και όχι 918 ευρώ που προβλέπει η κλαδική. 


Στα 510,94 ευρώ είπαμε αλλά αυτά είναι τα μεικτά. Διότι αυτός ο νέος, ο «τυχερός» που θα βρει δουλειά, θα πρέπει να πληρώνει και τις ασφαλιστικές του εισφορές οι οποίες υπολογίζονται με συντελεστή 16,5%. Να γιατί τα καθαρά πέφτουν στα 426 ευρώ. Τουλάχιστον δεν χρειάζεται να πληρώσει φόρο καθώς για τους νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών, το αφορολόγητο είναι 9000 ευρώ και όχι 5000 ευρώ. 


Δεν θα πληρώσει φόρο είπαμε; Προσοχή διότι υπάρχουν προϋποθέσεις και σ’ αυτό. Αν ο γονιός έσπευσε να μεταβιβάσει κανά σπιτάκι στο παιδί του, του «φόρτωσε» μαζί και ένα τεκμήριο μερικών χιλιάδων ευρώ...


Αρίστος Οικονομίδης