Τη διακοπή χορήγησης 495 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ουγγαρία αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να πιέσουν περαιτέρω τη χώρα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Διπλωμάτες προτείνουν την καθυστέρηση της σχετικής απόφασης μέχρι τον Σεπτέμβριο, με το επιχείρημα ότι οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να αρχίσουν με την έγκριση σύστασης προς τη Βουδαπέστη να μειώσει περαιτέρω το έλλειμμά της όμως η πρόταση αυτή δεν εξασφαλίζει την υποστήριξη των υπολοίπων 26 χωρών μελών της ΕΕ και σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ένωσης.

«Συνολικά, υπάρχει συναίνεση για τη διακοπή χορήγησης των κονδυλίων», δήλωσε άλλος αξιωματούχος.
Αν και το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ουγγαρίας αναμένεται να περιορισθεί στο απαιτούμενο 3% του ΑΕΠ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι παρά προσωρινά. «Περιμένουμε να παρουσιάσουν ένα σχέδιο προσαρμογής. Πρέπει να είναι αξιόπιστο», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε κατά συνέπεια να «παγώσει» τα 495 εκατομμύρια ευρώ - το 29% που η Ουγγαρία πρέπει να λάβει ως οικονομική βοήθεια από το ταμείο συνοχής της ΕΕ- πόροι που διατίθενται στις φτωχότερες χώρες της Ενωσης για την κατασκευή έργων υποδομής.