Την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται η διαδικασία καταθέσεων- ακροάσεων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ


Παρά το ότι τα φώτα της δημοσιότητας επιμελώς διατηρούνται μακριά από θέματα- φωτιά (σκάνδαλο Siemens, υπόθεση swap της Goldman Sachs, εμπράγματη υποθήκευση της εθνικής περιουσίας/ορυκτού πλούτου, φούσκωμα ελλείμματος) αποτελεί κοινή εκτίμηση στην πιάτσα πως οι «σκιές» θα μείνουν.


Και εύλογα ερωτήματα για τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού, του πρώην τσάρου Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος ευθύνεται για την υπογραφή  κρίσιμων ρυθμίσεων. Το πιθανότερο είναι, πως και η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ θα «κουκουλωθεί», σημείωνε γνωστός οικονομικός αναλυτής ωστόσο οι μεθοδεύσεις και τα εύλογα ερωτήματα θα ακολουθούν τους υπαίτιους.


Ο ίδιος αναφερόταν και στον ρόλο του Ευ. Βενιζέλου, με νομοθετική παρέμβαση του οποίου άλλαξε περυσι τον Σεπτέμβριο όλο το Δ.Σ της Αρχής αφήνοντας ανέγγιχτο μόνο τον επικεφαλής Ανδρέα Γεωργίου. Οπως φάνηκε απο την δεύτερη κατάθεση της Ζωής Γεωργαντά (πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, που αποπέμφθηκε από τον επικεφαλής της Αρχής) το «...έλλειμμα θα μπορούσε να συγκρατηθεί αν η κυβέρνηση λάμβανε μέτρα»  και, πως «το πραγματικό έλλειμμα του 2009 ήταν 12,5% και το υπόλοιπο αποτέλεσμα φουσκώματος». 


Το περίεργο είναι, πως χωρίς να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις κόπηκαν από την εξεταστική διαδικασία τις τελευταίες ημέρες 14 μάρτυρες. Τα ονόματα μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς αναιτιολόγητα κρίθηκε πως δεν έχουν κάτι το χρήσιμο να καταθέσουν η Λ. Κατσέλη, ο συνταγματολόγος Γ. Κασιμάτης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ν. Χουντής οι Γ. Ρωμανιάς, Σ. Ρομπόλης, Επ. Μαριάς. Ακόμη πιο περίεργος θεωρήθηκε ο αποκλεισμός της Λ. Κατσέλη, η οποία  εκ θέσεως φαίνεται να γνώριζε κρίσιμα στοιχεία, του Γ. Κασιμάτη ο οποίος είχε προσφύγει με αγωγή κατά του επικεφαλής της Αρχής (και εκ μέρους του Δ.Σ.Α). 


Αφήνουμε τελευταία την περίπτωση του Ν. Χουντή καθώς ήταν εκείνος που με σειρά καίριων επερωτήσεων στα αρμόδια Κοινοτικά όργανα άνοιξε πρώτος το θέμα του αυθαίρετου συνυπολογισμού χρεών νοσοκομείων και προβληματικών οργανισμών του Δημοσίου καταγγέλοντας πως με αυτό τον πρώτο διογκώθηκε το έλλειμμα για τρεις διαδοχικές χρήσεις. 


Joffrey Postman