Σε υποβάθμιση της Κύπρου σε junk προχώρησε το πρωί ο οίκος Moody's επικαλούμενος τους αυξημένους κινδύνους που υπάρχουν για κρατική στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Ο οίκος υποβάθμισε το rating της Κύπρου για κρατικά χρεόγραφα κατά μία βαθμίδα σε Ba1 από Baa3, με αρνητικό ορίζοντα.

Σε ανακοίνωση του ο οίκος αναφέρει ότι υποβάθμισε επίσης το βραχυπρόθεσμο rating της Κύπρου σε Νot-Prime από Prime-3 που ήταν προηγουμένως, ενώ να σημειωθεί ότι η σημερινή υποβάθμιση ολοκληρώνει την αξιολόγηση του οίκου που ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου.


Ο οίκος παραθέτει ως βασικούς λόγους για τη σημερινή υποβάθμιση:

1. Τον αυξημένο κίνδυνο ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα χρειαστεί να προσφέρει χρηματοοικονομική βοήθεια στις τράπεζες λόγω της έκθεσης τους στην ελληνική κυβέρνηση και οικονομία, και τις συνέπειες που θα έχει αυτή η βοήθεια στα δημόσια οικονομικά.

2. Την πιθανή επίδραση των ανησυχιών για τον τραπεζικό κλάδο στην εμπιστοσύνη της αγοράς, όπως και την ευρύτερη αβεβαιότητα για την οικονομία και τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης.

Επιπρόσθετα η Moody’s εκτιμά ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές με πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης της χρηματοδότησης για το κράτος και τις τράπεζες, ενώ διευκρινίζει ότι υποβάθμισε την Κύπρο κατά μόνο μία βαθμίδα γιατί εντοπίζει δύο θετικές εξελίξεις. Τη λήψη σημαντικών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, που ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους, και την ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Αν και θα προκύψουν έκτακτα έσοδα από τις αδειοδοτήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρει ο οίκος, ίσως χρειαστεί μια δεκαετία προτού η Κύπρος είναι σε θέση να επωφεληθεί τα πιο σημαντικά και διατηρήσιμα οφέλη από τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο δεύτερος οίκος που υποβαθμίζει την Κύπρο σε junk μετά τους Standard and Poor’s. Ο τρίτος οίκος, Fitch, έχει την Κύπρο στο όριο της μη επενδυτικής βαθμίδας, στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν το junk.