Την έκδοση συλλεκτικών κερμάτων με θέμα τον πολιτισμό της χώρας περιλαμβάνει το Νομισματικό Πρόγραμμα 2012 του υπουργείου Οικονομικών.
Συγκεκριμένα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προετοιμάζει την έκδοση:

- Αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας 2 ευρώ, σε συλλεκτική συσκευασία αφιερωμένο στην επέτειο των «10 χρόνων συναλλαγών σε ευρώ».

- Επιμελημένες σειρές με ελληνικά κέρματα ευρώ σε όλες τις αξίες με θέμα «το νησί της Σαντορίνης» το οποίο αναδείχθηκε μετά από σχετική ψηφοφορία από το Travel & Leisure NY , ως το καλύτερο νησί στον κόσμο για το 2011

- Επιμελημένες σειρές με ελληνικά κέρματα ευρώ σε όλες τις αξίες, συμπεριλαμβανομένου και αργυρού συλλεκτικού νομίσματος, με θέμα αφιερωμένο στον διάσημο Έλληνα ιατρό Γιώργο Παπανικολάου, με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατό του

- Χρυσό συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας 100 ευρώ, σε δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις επετείους των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την έναρξη των βαλκανικών πολέμων.

- Χρυσό συλλεκτικό νόμισμα mini gold, ονομαστικής αξίας 50 ευρώ με παράσταση αφιερωμένη στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας.

- Αργυρό συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας 10 ευρώ με θέμα «ελληνικός πολιτισμός»

- Σειρές κερμάτων ευρώ σε ποιότητα τύπωσης proof, ειδικά για συλλέκτες με περιορισμένο αριθμό τεμαχίων.

Η διάθεσή όλων των παραπάνω συλλεκτικών εκδόσεων θα πραγματοποιηθεί από το κεντρικό αλλά και τα υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διάθεσή τους θα γίνουν γνωστές με νεότερες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών.