Περικοπή των δαπανών κατά επιπλέον 5,5% του ΑΕΠ το 2013 και 2014 συνιστά στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που δημοσίευσε το Reuters.
Στην έκθεση περιγράφεται η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την εκταμίευση του νέου δανείου προς την Ελλάδα και συστήνεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα.

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται, οι περικοπές ύψους 1,5% του ΑΕΠ που υιοθέτησε η Ελλάδα στις αρχές του 2012 λογικά θα δώσουν τη δυνατότητα στην Αθήνα να ανταποκριθεί στον στόχο του περιορισμού του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1% εφέτος.
«Ωστόσο, οι τρέχουσες προβλέψεις αποκαλύπτουν τεράστια δημοσιονομικά κενά το 2013-2014 και το έλλειμμα για τα δυο χρόνια ανέρχεται συνολικά στο 5,5%» αναφέρεται.

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή αναφέρει ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να υιοθετηθούν επιπλέον
περικοπές στις δαπάνες και συγκεκριμένα όταν η Ελλάδα αναθεωρήσει τον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της τον Μάιο του 2012.

Παράλληλα η έκθεση σημειώνει ότι η κυβέρνηση, κατά την προετοιμασία των νέων περικοπών, εξετάζει προγράμματα δημοσίων δαπανών που βασίζονται σε εξοικονομήσεις πόρων από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την άμυνα και την αναδιάρθρωση της κεντρικής τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θα υπάρξουν μειώσεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα σύμφωνα με τον κανόνα μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Η Ελλάδα θα μειώσει περαιτέρω τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων και τα προνοιακά επιδόματα.

«Οι υπάρχουσες πολιτικές δεν αρκούν» για την επίτευξη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% το 2013 και 4,5% το 2014 και η κυβέρνηση «θα πρέπει να καθορίσει τα μέτρα αυτού του ύψους (5,5% του ΑΕΠ) μέχρι τον Ιούνιο του 2012 και να τα υιοθετήσει στους προϋπολογισμούς του 2013 και 2014 προκειμένου να επιτύχει τους στόχους», καταλήγει η έκθεση.Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση εδώ