Επιβεβαίωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) την προσφυγή σε αυτόν των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ιαπωνίας κατά της Κίνας, σχετικά με τις εξαγωγές μεταλλευμάτων της, που ονομάζονται «σπάνιες γαίες»

 
 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Οργανισμού, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ιαπωνία συνεργάστηκαν σήμερα για να προσφύγουν από κοινού στον ΠΟΕ κατά της Κίνας μετά την επιβολή από το Πεκίνο νέων περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται στην υψηλή τεχνολογία.

 

«Μαζί με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνει επισήμως τη διαφορά της με την Κίνα ενώπιον του ΠΟΕ», αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ενέργεια αυτή ακολουθεί ένα άνευ προηγουμένου «μπρα-ντε-φερ» ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ για την εξαγωγή πρώτων υλών, το οποίο έληξε υπέρ των Ευρωπαίων.

 

«Οι περιορισμοί που επιβάλλει η Κίνα στις σπάνιες γαίες και σε άλλα προϊόντα παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου και πρέπει να ακυρωθούν. Τα μέτρα αυτά επηρεάζουν τους παραγωγούς και τους καταναλωτές μας στους κόλπους της ΕΕ και στον κόσμο», δήλωσε ο Επίτροπος για το Εμπόριο Κάρελ Ντε Γκαχτ.

 

Και οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, επιβεβαίωσαν την προσφυγή στον ΠΟΕ κατά της Κίνας και το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον ζήτησε τη διεξαγωγή συνομιλιών με την Κίνα στον ΠΟΕ για τους «άδικους περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών».

 

Η κινεζική κυβέρνηση αντέδρασε ανακοινώνοντας ότι είναι έτοιμη να αντικρούσει την προσφυγή και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι οι ενέργειες αυτού του είδους θα γίνουν μπούμερανγκ και θα βλάψουν τους οικονομικούς δεσμούς.

 

Να σημειωθεί ότι το Πεκίνο είναι ο πρώτος παγκοσμίως παραγωγός σπάνιων γαιών, των 17 μετάλλων που είναι απαραίτητα για την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, από πυραύλους και κινητά τηλέφωνα ως ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ανεμογεννήτριες.