Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να εκδώσει ομόλογα τριών κατηγοριών. Τα ομόλογα της πρώτης κατηγορίας θα έχουν τη μορφή εντόκου γραμματίου, δηλαδή βραχυπρόθεσμη ωρίμανση, της δεύτερης θα είναι πενταετή και της τρίτης θα έχουν ημερομηνία λήξης  μετά 25-30 έτη. 

 

Τα διαφορετικά ομόλογα θα τεθούν σε κυκλοφορία διαφορετικές μέρες, πρόσθεσε καλά πληροφορημένη πηγή του ΕΤΧΣ, που ανέφερε ότι εκδίδονται για να εξοφληθεί ιρλανδικό και ελληνικό κρατικό χρέος.

 

Έως σήμερα το ΕΤΧΣ έχει εκδώσει ως και 10ετή ομόλογα.

 

Η τελευταία έκδοση ομολόγων του ΕΤΧΣ, τα οποία θα ωριμάσουν στη διάρκεια του 2015, έγινε φέτος τον Ιανουάριο, δηλαδή πριν να καταγραφεί η κάμψη στα spreads χρηματοπιστωτικών προϊόντων υπερχρεωμένων κρατών, και είχε κάλυψη της τάξης των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Στα τέλη Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δάνεισε αθρόα μεγάλες τράπεζες στην Ευρωζώνη, όπως και στα τέλη Φεβρουαρίου, παρέχοντας ικανοποιητική ρευστότητα και ως εκ τούτου διευκολύνοντας τις αγοραπωλησίες ομολόγων, σχολιάζουν μιλώντας στο Ρόιτερς χρηματιστηριακές πηγές του Λονδίνου.