Ο οίκος Fitch Ratings αναβάθμισε σήμερα την Ελλάδα σε B- από «restricted default», με σταθερό outlook, μετά τη συμφωνία για το PSI.  Μια αναβάθμιση κατά 4 βαθμίδες της κλίμακας αξιολόγησης, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία

 
 

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης, υπογραμμίζει ότι η ανταλλαγή χρέους και οι απώλειες των ιδιωτών πιστωτών «έχουν βελτιώσει το προφίλ εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας και έχουν μειώσει τον κίνδυνο επαναφοράς των βραχυπρόθεσμων δυσκολιών αποπληρωμής».

Ο Fitch υπογραμμίζει ότι έχει αποσύρει τις αξιολογήσεις των ομολόγων ελληνικού δικαίου που εκδόθηκαν από την Ελληνική δημοκρατία και αξιολογεί με Β- τα νέα ομόλογα που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα του PSI. 

 

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι οι αξιολογήσεις των ομολόγων που υπόκεινται στο διεθνές δίκαιο θα παραμείνουν στη βαθμίδα «C» ως τις 11 Απριλίου, ενώ οι αξιολογήσεις των ομολόγων που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή θα παραμείνουν αναλλοίωτες. 

 

Παράλληλα, σημειώνει ότι υπάρχει ένα περιορισμένο «δίχτυ ασφαλείας» 12-24 μηνών στην εξυπηρέτηση χρέους για τους νέους τίτλους, κάτι που αντανακλάται στο σταθερό outlook που δίνει στην αξιολόγηση. 


Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης.

 

Με πληροφορίες από euro2day.gr/protothema.gr