Το ρητό «πενία τέχνας κατεργάζεται» το γνωρίζουμε όλοι. Στο υπουργείο Εργασίας, όμως, φαίνεται ότι δεν μπορούν να το βγάλουν καθόλου από το μυαλό τους.

Ιδού λοιπόν το πρόβλημα: δεν έχει το κράτος χρήματα για να πληρώσει το εφάπαξ. Περίπου 50.000 υπάλληλοι  έχουν καταθέσει τα  χαρτιά τους για να συνταξιοδοτηθούν και  το έχουν πάρει απόφαση ότι θα χρειαστεί να περιμένουν 6 και επτά χρόνια για να παρόντα «κουρεμένα» χρήματά τους. 


Τι σκέφτεται λοιπόν το υπουργείο Εργασίας; Ιδού όλα τα σενάρια: 


Σενάριο πρώτο: να πληρωθούν τα χρήματα σε ετήσιες δόσεις.
Δηλαδή, να εισπράττει ο  δημόσιος υπάλληλος μια προκαταβολή της τάξεως του 40% και το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται σε δύο ή τρεις ετήσιες δόσεις. 


Σενάριο δεύτερο: να συμψηφιστούν οι οφειλές που έχει το δημόσιο προς τους δημοσίους υπαλλήλους λόγω του εφάπαξ, με τις οφειλές που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι προς το δημόσιο.
Ποιες είναι αυτές οι οφειλές; Μα φυσικά τα χρέη που διατηρούν προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων. Αντί ο δανειολήπτης να συνεχίσει  να χρωστάει στο ΤΠΔ και το δημόσιο να οφείλει τα χρήματα στον δανειολήπτη λόγω του εφάπαξ, γίνεται ένας συμψηφισμός και τα «βρίσκουμε». Υπάρχει βέβαια ένα ζήτημα: πίσω από την οφειλή στο ΤΠΔ βρίσκεται μια δανειακή σύμβαση η οποία διαρκεί για κάποια χρόνια. Πως θα υποχρεώσεις έναν δημόσιο υπάλληλο να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του; Δεν θα  πρέπει αυτό να είναι δική του απόφαση; Δεν έχει το δικαίωμα να διαθέσει τα χρήματα του εφάπαξ με όποιον τρόπο αυτός επιθυμεί; 


Σενάριο τρίτο (και πολύ πιθανό να επιβεβαιωθεί): να αυξηθούν για μια ακόμη φορά οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων
προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα που έχουν συσσωρευτεί στο ταμείο το οποίο καταβάλει τα εφάπαξ. Νέα μείωση του καθαρού εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι έχουν δει τους μισθούς τους  να μειώνονται ακόμη και κατά 40%. 

 
Υπάρχει και ένα τέταρτο σενάριο: να υπάρξει και νέο κούρεμα του εφάπαξ. Άλλωστε το μνημόνιο το λέει καθαρά: πρέπει να βρεθεί τρόπος για να εξαλειφθούν τα ελλείμματα που είναι επιφορτισμένα με την καταβολή του εφάπαξ.


Αρίστος Οικονομίδης