Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch είχε προεξοφληθεί και δεν προσφερόταν για πανηγυρισμούς. Παραμένει ωστόσο ένα σημαντικό γεγονός. Από τον Γενάρη του 2009, όταν η Ελλάδα υποβαθμίστηκε πρώτη φορά από τους οίκους αξιολόγησης είναι η πρώτη φορά που οι προοπτικές της χώρας περιγράφονται ως σταθερές. Η Fitch δεν θα μείνει μόνη της. Η Standard & Poors θα ακολουθήσει. H Moodys θα είναι πιο προσεκτική και μας το έχει ήδη διαμηνύσει.  

Η άμεση επίπτωση τέτοιων εκθέσεων είναι η ραγδαία αποκλιμάκωση των CDS. Η ΕΚΤ έχει δείξει σε διάφορες μελέτες, ότι η μεταβολή του κόστους των CDS έχει άμεση σχέση με τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης. Φυσικά, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι θα υπάρξουν πελάτες για ελληνικά ομόλογα στο άμεσο μέλλον. Οι κίνδυνοι παραμένουν, αυτό το λέει και η Fitch. Η αναβάθμιση ωστόσο είναι μια ένδειξη, πως ότι πέφτει μπορεί και να ανέβει. 
 

Προς το παρόν η δυσπιστία που διαβάζουμε στις εκθέσεις για την Ελλάδα, όπως οι χθεσινές της Pimco και της UBS βασίζονται σε δύο παράγοντες, από τους οποίους μόνο τον ένα μπορούμε να επηρεάσουμε, το αποτέλεσμα των εκλογών. Για τους ξένους παρατηρητές τα όσα καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις είναι ένας πρόσθετος παράγων ανησυχίας. Τι θα γίνει, αν τα αντομνημονιακά κόμματα πάρουν πλειοψηφία στην Ελλάδα, αυτό είναι το ερώτημα που στοιχειώνει τις αγορές. Η αβεβαιότητα σε σχέση με τα ελληνικά δρώμενα θα διατηρηθεί ως τις 29 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία πιθανότατα θα πάμε στις κάλπες. Και από το πώς θα ψηφίσουμε, εξαρτώνται πολλά. 
 

Ο έτερος παράγων είναι το πώς θα ερμηνεύσουν οι αγορές το ελληνικό κούρεμα, αν δηλαδή δείξουν ότι πιστεύουν ότι και στην Πορτογαλία θα έχουμε μια από τα ίδια. Προς το παρόν οι αποδόσεις για πορτογαλικά ομόλογα κινούνται ελαφρά ανοδικά. Τα πορτογαλικά spread κέρδισαν άλλες 10 μονάδες βάσης χθες και κινούνται στα επίπεδα των 1200 μ. β. Υπάρχει βεβαιότητα, πως θα χρειαστεί ένα δεύτερο πορτογαλικό πακέτο και αυτό όμως είναι μια εκτίμηση που μπορεί να αλλάξει τους επόμενους μήνες. 
 

Το να ησυχάσουν οι αγορές σε σχέση με τις προοπτικές της Πορτογαλίας αποτελεί το κλειδί για τις εξελίξεις σε όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο. Αν η Πορτογαλία βγεί από το κάδρο, θα υπάρξει ένα διάστημα ηρεμίας που μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμο για τη χώρα μας. Τις επόμενες εβδομάδες πάντως θα ζήσουμε πολλές νευρικές εξάρσεις. Και σε αυτό το στάδιο, ακόμα και ένα σημάδι ανάκαμψης, όπως ήταν η αναβάθμιση από τη Fitch μπορεί να πνιγεί μέσα στην αναταραχή.

Το ότι είναι ένα σημάδι ανάκαμψης πάντως δεν θα πρέπει να αγνοείται…                 


Aλέξης Παλαιολόγος